17.–23. srpna 2021
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

1989–2021: Víme odkud a kam

17. 8. 2021

|
Tisk
|

Nedávno zesnulý P. František „Tišek“ Fráňa měl životní heslo: Dělej, co nikdo nedělá. To vedlo po sametové revoluci i mě při úvahách, zda se dát do farních služeb v brněnské diecézi, nebo usilovat o využití specializace elektroinženýra a tajně svěceného kněze zároveň.

Biskup Vojtěch Cikrle tehdy rozhodl moudře. Po třech letech mé samostatné práce ve farnosti Brno-Žebětín a Kohoutovice, kdy jsem na další, dobrovolný úvazek podnikal s nejbližšími přáteli přípravy rozhlasového vysílání, mne vyčlenil pro dílo rozhlasu v rukách křesťanů. Šest let trvalo plánování, shánění peněz a usilování o licenci. Vysílání ze skromných prostor obnoveného Biskupského gymnázia v Brně začalo 8. prosince 1995, přičemž posloužil první vysílač na Svatém Hostýně 90,6 FM.

Jakmile posluchači naladili nové rádio, začali jej ihned finančně podporovat. Tato praxe, převzatá od italského Radia Maria, je jedinečná, funguje dodnes a je odolná proti inflaci i výkyvům na trzích. A navíc – každý podporovatel může říkat: To je naše rádio! Počet vysílačů stoupá, dary umožňují žádat další kmitočty, k distribuci signálu začíná sloužit – světe, div se – satelit na oběžné dráze Země. Přechod televizního vysílání na digitální umožnuje poslech Proglasu nově i v televizoru! Vysílání lze poslouchat už i na mobilu, internet se stává čím dál dostupnějším. Kromě toho Proglas nabízí vedle mnoha způsobů živého vysílání i poslech z audioarchivu. Ten se prudce rozrůstá.

Přicházejí nové technologie. V centrech jednotlivých diecézí už jsou zavedené regionální redakce Proglasu. V roce 2000 vysílá Proglas jako první česká stanice ze zahraničí – má minivysílač v Římě na univerzitním kampusu Tor Vergata při setkání mladých s papežem. To už má rádio okolo 30 pracovních úvazků. Pokračuje snaha o zřízení nových vysílačů pro lepší pokrytí a také o zkvalitňování obsahu vysílání. Téměř na každou pracovní pozici už lze získat věřícího vysokoškolsky vzdělaného odborníka. Začíná vysílání digitálního rozhlasu DAB.

V roce 2006 po devíti letech příprav zahajuje – s velkou podporou Proglasu i mne osobně – vysílání Televize Noe.

V roce 2007 přichází do Proglasu všestranně vybavený Pavel Mikšů a o dva roky později přebírá po první šéfredaktorce Marii Blažkové vedení redakce. Rozvíjejí se weby www.proglas.cz, vznikají profily na sociálních sítích.

V roce 2018 je jasné, že skromné prostory na Barvičově ulici přestávají stačit. Po dvou a půl letech pak přichází nejzávažnější rozhodnutí od vzniku Proglasu: Stěhujeme se! Ale kam? Konečně vychází šťastná hvězda v podobě industriálního areálu bývalé První brněnské strojírny, který je nyní v držení společnosti Amulle. A to už jsme uprostřed roku 2020, kdy architektonický ateliér Tišnovka zakázku na moderní rozhlasové pracoviště dokončuje. V říjnu 2020 jsou prostory volné, 13. prosince je pod pilovitou střechou zastavěno 500 m2 režií, studií, redakcí a kaple.

Postupem času počet redakcí v regionech omezujeme, zůstávají studia v Praze, Olomouci, Hradci Králové a Ostravě. Zároveň stoupá zájem posluchačů – podporovaný působením papeže Františka – nejen o společenská a náboženská, ale i o politická témata. S příchodem redaktorky Kateřiny Rózsové a s rozšířením studia v Praze se dynamicky rozvíjí redakce zpravodajství a publicistiky. Aktuálně dokončujeme Koncertní studio, uvažujeme o vysílání samostatného hudebního kanálu (nejprve cestou internetu) a také kanálu duchovního. Pro ten je ovšem třeba využít vysílání v DAB+ a přijímač s FM/DAB+ je třeba si koupit, takže ještě rok, dva počkáme.

Vítejte v současnosti, přátelé!

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou