28. prosince–3. ledna 2022
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Tajemství vykoupení očima proroků

Kultura

28. 12. 2021

|
Tisk
|

KNIŽNÍ TIP Zdeňka A. Emingera


Kapitoly rabiho Eliezera čili Midraš je kniha, kterou – máte-li rádi Bibli – si zamilujete.

Tento rabínský výklad prvních dvou knih Starého zákona a svitku knihy Ester zasazují historici zhruba do 8. až 9. století po Kr. Anonymní autor klade své exegeze do úst skutečně žijícím, legendárním nebo imaginárním rabínům, kteří měli ve své náboženské obci velkou autoritu. K čemu vlastně takové midraše sloužily? Jejich účelem bylo vysvětlit či objasnit ty z textů židovských písem, které se postupem času staly pro vyvolený národ, rozptýlený v diasporách, poněkud nejasné. Dokonalá znalost hebrejštiny v její psané i mluvené formě umožnila spolu s mimořádnou vzdělaností a duchovní hloubkou nahlédnout nově, jinak či přesněji ty texty, které jsou i křesťanskému čtenáři notoricky známé: stvoření světa, člověka, příběh Abraháma a Izáka, příběh o potopě světa, život Mojžíšův, Jonášův či Esteřin.

Kapitoly rabiho Eliezera nejsou žádným toporným akademickým výkladem, naopak. Jejich styl a jazyk jsou přístupné každému. Th tul, který byl dlouho dostupný jen v cizojazyčných překladech, můžeme dnes číst česky díky kongeniálnímu překladu pražského rabína Karola Efraima Sidona. Tak těsné sepětí a tak značné porozumění překladatele a znalce Tóry a židovské tradice v jednom je pro knihu i pro její čtenáře požehnáním.

Je fascinující, kolik ještě nedávno neznámých komnat tyto midraše otevírají. I když kniha vyšla na evropském kontinentu mnohokrát a byla oblíbená už ve středověku, bylo pro nás, Středoevropany 20. století, z řady zřejmých důvodů hebrejské studijní literatury dost málo. Teprve po roce 1989 se lidé mohli znovu seznamovat s židovskou tradicí zemí Koruny české i s mnoha autory, kteří nesměli po roce 1948 publikovat anebo žili v exilu.

Pokud jste si někdy nad Biblí kladli otázky, jak to „tehdy asi bylo“ a proč nám překlady a překlady překladů někdy nedokážou ozřejmit nejhlubší smysl biblických příběhů, je tato kniha určena právě pro vás. Je pravděpodobné, že vás přitáhne k hlubšímu studiu Bible, jazyka a židovských reálií, které s těmi křesťanskými úzce souvisí. Kapitoly rabiho Eliezera mi udělaly opravdu velkou radost. Je to kniha do času, kdy chybí světlo a lidé se poohlížejí, čím by šla nasytit jejich duše.

Pomůže navázat nový vztah s Bohem a jeho dílem, s postavami starozákonních příběhů i s jejich novozákonním vyústěním. Bible už tak nebude knihou, která se čte, aby se četla, ale slyšením živého Božího slova, které stvořilo svět a které se pro nás stalo tělem.

Kapitoly rabiho Eliezera – Midraš (Garamond 2021)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou