28. prosince–3. ledna 2022
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Vánoční radost pro varhany

Kultura

28. 12. 2021

|
Tisk
|

Hodinu vánoční hudby přináší nové CD varhanního virtuóza Jaroslava Tůmy Já bych rád k Betlému. Název napoví, že jde o cyklus tradičních českých koled, které však nejsou nazpívány (jako například loňský Tůmův počin ve spolupráci se svatohorskými poutníky Zpívání u jesliček, Arta Music 2020), ale jsou východiskem k sólové varhanní improvizaci v bachovském duchu. Nedávno zrenovované svatohorské varhany nechává zdejší titulární varhaník Tůma rozeznít variacemi na lidové vánoční melodie v bohatství tónů i rejstříků. Výsledek radostně připomíná se vší varhanní parádou, že jsme nejen o Vánocích „milováni a obdarováni“ i my – jak píše v bookletu P. Stanislav Přibyl CSsR. Znalci pak navíc ocení hudební citace z Bacha i dalších duchovních autorů a inspiraci barokními tanci, jako byly gavota, sarabanda nebo menuet.

Jaroslav Tůma: Já bych rád k Betlému. Cyklus vánočních koled pro varhany sólo (Arta Music 2021)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou