24.–30. září 2024
Aktuální
vydání
40
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Jak křesťané přikládají ruku k dílu

Kultura

24. 9. 2024

|
Tisk
|

Ukázat, jak církev podává ruku přes sociální či názorové bariéry a pomáhá prostě tam, kde je potřeba – to je podle generálního ředitele České televize Jana Součka cílem nového dokumentárního cyklu V novém světle. Na seriálu, který se začne co týden vysílat v pátek 27. září na ČT1 od 14 hodin (repríza v sobotu po poledni na ČT2, trvale pak bude dostupný v iVysílání ČT), se podílejí i tři tuzemské diecéze – pražská, olomoucká a ostravskoopavská. Prvních deset dílů (druhá řada cyklu ještě čeká na dokončení) zavede mezi věřící a církevní díla na jejich území a zaměří se na různé druhy služby, kterou církev pro společnost koná. Jak na tiskové konferenci připomněl ředitel Souček, zvolenou cestou, jak zpřístupnit témata mnohačetných rodin, podpory marginalizovaných nebo kaplanské služby v armádě, jsou v první řadě silné příběhy. A tak hned první díl zavádí do olomouckého Azylového domu Samaritán a ženské charitní noclehárny a ukazuje, jak drastické mohou být osudy žen, které tu dostávají příležitost znovu se postavit na nohy. Podíváme se také do pražské Dívčí katolické střední školy a mezi učitelky, které se tu věnují děvčatům i s těžkým postižením – a to s radostí a láskou. Občasné záběry na kříž na stěně či kostelní věž naznačují, odkud pramení motivace pomáhat. V dalších dílech už je spojení s církví explicitnější. Platí to například pro díl o vězeňské kaplanské službě, který se natáčel mj. v jedné z tuzemských nejtěžších věznic na Mírově a díky němuž má divák dokonce příležitost účastnit se pastoračních rozhovorů s odsouzenými. Část věnovaná početným rodinám je zase milým pozváním k Murinovým z Ostravska a Krejčím z Náchodska, kteří svých pět, potažmo šest dětí vedou v otevřeně křesťanském duchu a neváhají mluvit i o těžkostech, které křesťanská výchova i péče o velkou rodinu mohou působit. Imponuje zralost všech čtyř rodičů, kteří o své situaci hovoří s hlubokým a zároveň přirozeným porozuměním tomu, že radost ze stylu, který si zvolili, znamená zároveň obětování jiných životních možností a cest.

Seriálem provází zkušená televizní redaktorka Hana Scharff ová, která ve svých vstupech doplňuje nejednu zajímavost nebo postřeh. Odborným konzultantem a scenáristou je Jan Heller, podepsaný už pod nejedním křesťanským pořadem. Ti jsou také zárukou, že cyklus – který s ČT koprodukuje společnost Vítězslava Jandáka ml. Rolling Media – nebude křesťany ukazovat jako „milosrdné exoty“, ale jako obyčejné sousedy, spolupracovníky a přátele, kteří do příslovečného kostela v neděli chodí proto, aby zde načerpali sílu a lásku být tu pro druhé, kdekoli je to potřeba.

V novém světle 1–10. Na ČT 1 od 27. 9. 2024, po odvysílání dostupný v internetovém archivu České televize

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou