16.–22. listopadu 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Velehrad spojí spiritualitu s literaturou

Kultura

16. 11. 2021

|
Tisk
|

Už čtvrtý ročník velehradské literární pouti proběhne v sobotu 20. listopadu. Jeho hlavním tématem budou život a dílo Bohuslava Reynka, od jehož úmrtí letos uplynulo rovných 50 let.

Program začne ve 13 hodin možností prohlídky výstav Bible pro malé i velké a Velehrad na křižovatkách evropských dějin ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. V 15 hodin naváže mše svatá v kapli Stojanova gymnázia a následovat bude hudebně-literární beseda v jeho Zimním sálu. „Účast přislíbil hudebník a dlouholetý redaktor náboženského vysílání Českého rozhlasu Karel Vepřek. Jeho recitál doplněný písněmi na motivy textů Bohuslava Reynka bude hlavním bodem tohoto programu,“ zve pořadatel velehradské literární pouti Petr Slinták, který bude besedou provázet. „Vystoupí též muzikant Petr Hudec, zakládající člen Matice velehradské a člen kapely Hukl, která se rovněž inspiruje Reynkovou poezií,“ dodává organizátor. Výtěžek z dobrovolného vstupného bude věnován na podporu tornádem zničené obecní knihovny v Moravské Nové Vsi.

Velehradské literární pouti se konají vždy (s loňskou pandemickou odmlkou) poslední sobotu před slavností Ježíše Krista Krále a zaměřují se na osobnosti vybraných křesťanských literátů. „V roce 2017 tak byla při první pouti připomenuta osobnost a dílo Jana Zahradníčka, o rok později odkaz Václava Renče a v roce 2019 život a dílo Jakuba Demla,“ ohlíží se Petr Slinták. „Dobrým zvykem je zvaní hostů z příbuzenstva těchto literátů. Na první pouť tak přijel spisovatelův syn Jan Jakub Zahradníček se svojí sestrou Marií Štěpánkou a o rok později zase básníkův syn Ivan Renč,“ dodává pořadatel. Během pouti je též pravidlem možnost zvýhodněného nákupu knih ve velehradské Poutní prodejně.

Velehrad jako místo s mnohasetletou tradicí písma a písemnictví se ke konání obdobných akcí přímo nabízí. Petr Slinták připomíná nejen návaznost na cyrilometodějskou misi staroslověnského písemnictví, ale také na pozdější cisterciáckou tradici. „Od 13. století byl Velehrad díky zdejším cisterciákům jedním z center vzdělanosti na Moravě. Mniši zde působili až do josefínských reforem a na jejich dílo pak navázali jezuité, kteří správu poutního místa převzali ve druhé polovině 19. století. Jejich vzdělávací aktivity korespondovaly s velkorysými vizemi arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana, a tak Velehrad začal po desetiletích hledání smyslu existence opět vzkvétat,“ popisuje Slinták.

Dnes je vedle dalších iniciativ „velehradská“ jezuitská stopa zřejmá např. i v názvu nakladatelství Refugium Velehrad-Roma, které vzniklo v Římě a nyní sídlí v olomouckém Centru Aletti. „Refugium patří k předním vydavatelům křesťanské literatury na Moravě. Nový knižní Průvodce obnoveným Velehradem ostatně pochází z jeho produkce a společně jej připravili olomoučtí a velehradští jezuité,“ dodává pořadatel pouti.

Samotnou literární pouť pak inspiroval odkaz katolického básníka a politického vězně Karla Vysloužila (1927–2015), zakladatele někdejších svatohostýnských Poutí píšících křesťanů. „Od roku 2000 se při nich ve svatodušním čase scházeli především Vysloužilovi přátelé. Mohli se tak seznámit nejen s jeho novými publikacemi, ale také se setkat s váženými hosty. Patřil mezi ně i spisovatel Milan Uhde. Ten pak po smrti pana Vysloužila přijal pozvání na jednu z besed na Velehradě a i z té nakonec vzešla myšlenka založit velehradské literární pouti, které by na svatohostýnské aktivity nepřímo navázaly,“ přiblížil Petr Slinták.

Komorní pouť s kulturním přesahem, konaná na prahu adventu, tak nabízí píšícím či četbymilovným křesťanům ideální příležitost se ztišit a načerpat ve společnosti podobně smýšlejících poutníků.

IV. Velehradská literární pouť – Bohuslav Reynek. 20. listopadu 2021 od 13.00 hodin

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou