17.–23. srpna 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat
Perspektivy
Perspektivy

Obsah

Bohuslav Reynek nepřestává inspirovat

17. 8. 2021

|
Tisk
|

V čase nadcházejících kulatých výročí osobitého básníka a grafika Bohuslava Reynka (1892–1971) jej na jeho rodném Havlíčkobrodsku připomíná hned několik počinů.

image:Image Inspiraci Petrkovem ztvárnili čtyři umělci a vystavili v havlíčkobrodské Galerii výtvarného umění. Vpravo malby Jitky Hilské.
Inspiraci Petrkovem ztvárnili čtyři umělci a vystavili v havlíčkobrodské Galerii výtvarného umění. Vpravo malby Jitky Hilské. Snímek Martin Findeis

V Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě vzdává Reynkovi hold výstava s příznačným názvem Petrkov v nás. S ukázkami z tvorby petrkovského umělce zde vedou dialog čtyři současní tvůrci – David Vávra, Vítězslav Fejlek, Marcela Burdová a Jitka Hilská. Všichni čtyři spolupracují v pražském Divadle Sklep, ale věnují se i kresbě a malbě. V posledních letech spolu také opakovaně vystavují.

Vávra, známý především jako architekt (mj. je autorem rekonstrukcí několika evangelických modliteben nebo průvodcem televizním seriálem o architektuře Šumná města), tentokrát přichází s cyklem kreseb k Reynkově melancholické básni „Blázen“. Sérií „Oken v Petrkově“ přispěl Vítězslav Fejlek. Olejem vyvedené malby na dřevěných deskách či sololitech o rozměrech skutečných okýnek simulují výhledy do krajiny, kde se rozednívá nebo tmí. Modravá, zelená, nachová nebo zlatá – to jsou odstíny, které těmto dílům dominují. Křížení sloupků mezi okenními tabulkami připomíná krucifi xy a autor si s touto symbolikou vynalézavě hraje. Na obraze, který se jmenuje „Okno – monstrance“, například za středovým „křížem“ září koule světla, která může být právě tak ranním rozbřeskem nad Vysočinou jako adorovanou Eucharistií.

Jemné pastely Marcely Burdové inspirovala podle malířčiných slov zahrada petrkovského zámečku. Výtvarnice známá kontemplativní krajinomalbou zde vystavuje obrazy reynkovské barevnosti a s podobným zachycením rostlinných detailů. Purpurový kakost nebo doběla rozžhavený popel z hořících keřů zalité jasem, jaký vídáme na udržovaných zahradách uprostřed léta, vyznívají chlácholivě a poskytují dobrou „emoční přípravu“ ke zhlédnutí Reynkových vlastních grafik – vždycky potemnělých a s kapkou bolesti, jak v expozici nejnázorněji dokládá jeho charakteristicky hnědozlaté Ukřižování.

Také poslední ze čtveřice Jitka Hilská se kromě poezie Bohuslava Reynka, ale například i Jana Skácela často inspiruje krajinou a přírodními motivy vůbec. Tentokrát ovšem předvádí i krajinu vnitřní. V obraze „Otevřené srdce“ se vrací reynkovská barevnost a meditativnost, stejně jako v „Podzimu“ či „Šeru před svítáním“, které jako by se znásobenou energií a razancí navazovaly na Burdové zahrady.

Reynkovo dílo a jeho životní úděl inspirují i další umělce různých žánrů. V roce 2017 vzniklo představení divadelního spolku JEDL Reynek / Slova a obrazy z Petrkova, průběžně reprízované na různých místech republiky. Verše Bohuslava Reynka, proroka Izajáše či Jana Čepa v přednesu Lucie Trmíkové doprovázejí petrkovské fotografie Bohdana Holomíčka a hudební doprovod klavíristy Martina Dohnala. 20. srpna JEDL s tímto programem vystoupí přímo na zahradě Reynkova domu v Petrkově. Zároveň tam bude možné zhlédnout výstavu fotografií Františka Nárovce U Reynků v Petrkově.

Po letošním odkupu zámečku do vlastnictví státu totiž v někdejším domě Reynkových postupně vzniká Česko–francouzské kulturní centrum spravované Památníkem národního písemnictví. Prázdninový cyklus kulturních pořadů v zahradě areálu, nesoucí souhrnný název „Letní Petrkov“, je první předzvěstí slibovaného kulturního oživení tohoto ikonického místa.

Petrkov v nás. Galerie výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. 6. 7.–12. 9. 2021 Letní Petrkov. Zámeček Petrkov 20. 8. 2021, 15–19 hodin

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou