Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Listopad 2024
Říjen 2024
Září 2024
Srpen 2024
Červenec 2024
Červen 2024
Květen 2024
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Téma|Ježíš to důležité říkal u jídla

Obsah:

Úvod Téma

Ježíš to důležité říkal u jídla

24. 8. 2021

Tisk

Farní zabijačka? Proč ne. V Holicích na Pardubicku už se k ní sešli dvakrát a společnou práci završenou hodováním i narozeninovou oslavou plánují znovu na letošní podzim.

image:Image Ježíš to důležité říkal u jídla
Na zabijačce je pro každého dost práce i dost potěšení. Snímek archiv farnosti Holice

„Nikdy by mě nenapadlo, že já – kluk z města – budu organizovat zabijačku,“ ohlíží se zdejší farář P. Radek Martinek. Jenže když farmář, který hospodaří na pronajatých farních pozemcích, nabídne jako součást splátky vykrmeného pašíka, kterého navíc sám porazí, neřeknete ne. Tím spíše, když k faře přiléhá prostorná zahrada se zázemím zahradního domku, a vepřové hody je tudíž kde pohodlně uspořádat. Po premiéře z jara 2019 se tak loni v únoru přátelé z Holic i nedalekých Pardubic sešli na farní zahradě znovu a společně zpracovávali maso, sklízeli pod kotle vysloužilé vánoční stromky, rovnali zahradu, zazpívali si i se napili a nakonec odcházeli s jitrnicovou výslužkou.

„Zabijačka měla obrovský úspěch,“ zdůrazňuje P. Martinek. Pro každého se našla práce, která mu seděla, zapojili se mužští, ženy i větší děti. Od šesti od rána až do večera se střídaly činnosti i rozepsané služby, protože prase bylo potřeba rozbourat, stáhnout sádlo, přichystat ovar, pečeni, prejt do jelit i do jitrnic, ty nabít a zašpejlovat, zpracovat kůže a krev. A samozřejmě průběžně chystat dřevo, topit a na závěr všechno uklidit. Druhý den ráno se pak ještě lidé na faře zastavovali s hrnci pro hotovou zabijačkovou polévku.

„Maso jsme ještě přikoupili, aby bylo dost jitrnic, protože po těch byla největší poptávka a v závěru dne se rozdávaly jako výslužka. Byl jsem rád, že se tak můžu odvděčit lidem, kteří toho pro farnost hodně dělají,“ poznamenává farář a dodává: „Musím říct, že už chápu, proč Pán Ježíš říkal ty nejdůležitější věci u jídla.“ Vedle společného liturgického slavení, farních posezení a táborů, perníčkování nebo bohatého farního časopisu se tak z farní zabijačky stává další prvek, který je slovy P. Martinka pro místní farní společenství „předobrazem toho, co chceme, a to je – křesťansky řečeno – ‚žít spolu‘, a nikoliv jen ‚vedle sebe‘“.

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou