29. června–5. července 2021
Aktuální
vydání
18
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Letní soboty v broumovských kostelích

28. 6. 2021

|
Tisk
|

Krásu barokních broumovských kostelů s hudebním dědictvím regionu i hravostí současné tvorby spojuje letní festival Za poklady Broumovska.

Letos se koná už 16. ročník této hudební přehlídky, která každou letní sobotu rozeznívá některý z cenných dientzenhoferovských kostelů na území někdejšího benediktinského panství. Je už tradicí, že vstupné na tyto koncerty špičkových tuzemských i zahraničních umělců je dobrovolné a výtěžek pomáhá s údržbou a opravami cenných, avšak chátrajících broumovských památek. Těm lze pomoci také prostřednictvím dárcovského portálu darujme.cz.

Novinkou je tentokrát účast rezidenčních umělců, kteří vystoupí hned několikrát. Violoncellista Jiří Bárta a hornistka Zuzana Rzounková festival zahájili online koncertem 1. května, znovu vystoupí během léta. Na připomínku letošního 180. výročí narození Antonína Dvořáka zahraje Jiří Bárta 31. července v Bezděkově Dvořákovy skladby „Klid lesa“ a „Rondo“, a především „Violoncellový koncert h moll“. Na Bachovské noci v Broumovském klášteře 27. srpna pak při svíčkách přednese výběr z Bachových suit. Zakladatelka broumovských Letních hornových kurzů (letos se konají od 1. do 7. srpna) Zuzana Rzounková vystoupí 7. srpna v Ruprechticích i s účastníky kurzů a se svými kolegy.

Společně se oba umělci představí 17. července v Otovicích, kde provedou s klavíristkou Terezií Fialovou a klarinetistou Milanem Polákem premiérovou skladbu „Letní nokturna“ rezidenčního skladatele Tomáše Illeho (*1971). Ille během léta zařadí i další svá díla, mezi nimi 3. července v Teplicích nad Metují – Kamenci „Přísloví Šalamounova“ v podání Tria Českého rozhlasu a s recitací Svatopluka Schullera.

Jedním z cílů festivalu je též představovat hudební díla zdejších skladatelů, uložená v klášterním archivu. „Připomínáme tím důležitou kulturní minulost Broumovského kláštera a snažíme se na tuto tradici navázat. 24. července proto plánujeme uvést v kostele sv. Maří Magdalény v Božanově program z děl nalezených v českých klášterech v podání souboru Victoria Ensemble. Jeho součástí budou i díla učitele a regenschoriho Antonína Celestina Mentzela, který působil v Broumovském klášteře v 18. století a jehož skladby uvede festival jako broumovskou obnovenou premiéru,“ zvou pořadatelé. Na konec srpna pak festivalový tým společně s Agenturou pro rozvoj Broumovska a dalšími partnery chystá třídenní přehlídku hudby, dětských programů, workshopů, speciálních prohlídek a divadelních vystoupení. Konat se bude v areálu Broumovského kláštera i na dalších místech v regionu. Podrobný program je k dispozici na stránkách zapoklady.cz. Nad letošním ročníkem převzal záštitu kardinál Dominik Duka spolu s Ministerstvem kultury ČR a Královéhradeckým krajem.

Za poklady Broumovska.

1. 5. – 28. 9. 2021, program na www.zapoklady.cz, vstupné dobrovolné

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou