Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Květen 2024
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Perspektivy|Kultura|Knižní tip Ondřeje Elbela: Jaká má být církev zítřka?

Knižní tip Ondřeje Elbela: Jaká má být církev zítřka?

14. 6. 2021

Tisk

Katolíci v menšině, proměny rodinného života i kněžství – to jsou témata, která v nové knize Církev a výzvy přítomnosti promýšlí francouzský arcibiskup Éric de Moulins-Beaufort.

Francouzská katolická církev má s tou českou společného více, než by člověk na první pohled řekl. Postavení věřících jako (snad kreativní) menšiny v sekulární společnosti je osud, který křesťané v obou zemích sdílejí už několik desítek let. I proto se vyplatí úvahám předsedy francouzské biskupské konference Érica de Moulins-Beauforta, které na jaře vydalo Karmelitánské nakladatelství, věnovat pozornost. Devětapadesátiletý pastýř, který vloni na pozvání kardinála Dominika Duky navštívil tak é Prahu (viz rozhovor v KT 9/2020), z výsostně aktuálních témat církevního života vybírá čtyři – reakci církve na problém sexuálního zneužívání, roli katolictví v sekulárním světě, vyprazdňování kněžských seminářů a měnící se postavení rodiny. Arcibiskup každé téma rozpracoval do eseje, ve které se proplétá teologická reflexe se zkušenostmi představeného diecéze.

Aby bylo nahlížení na aktuální otázky celistvé, pracuje Moulins-Beaufort také se současnými poznatky společenských věd. Zvlášť je to poznat v kapitole o rodině, kde se vyhýbá nostalgii po zlatém věku a naopak poctivě zkoumá, jak se instituce manželství v posledních stoletích proměnila. Nemlčí ani o některých nešvarech, které se v domácnostech mohly ukrývat. Přijmout nezidealizovaný pohled na minulost ale neznamená, že by autor rezignoval na ideál, kterým křesťanské manželství bezesporu je – ať už ve schopnosti snášet utrpení, dávat naději, otevírat spolu s Bohem prostor novému životu či prokazovat milosrdenství. Podobný postup od pohledu do minulosti až k nadějnému závěru najdeme i v poslední kapitole „Proč se dnes stát knězem“.

Opravdovým klíčem k pochopení Moulins-Beaufortových úvah je ovšem v pořadí druhá esej o církvi tváří v tvář výzvám dneška. Pohled do církevních statistik v Evropě jistě není radostný, stejně jako skandály, které vycházejí najevo. Odhalení našich slabostí může být ale nakonec velkým darem Božího milosrdenství, neboť vede k očištění ratolestí na vinném kmeni. Kristova vláda nad světem a panování církve ve světě jsou totiž dvě odlišné věci, vyzdvihuje Moulins-Beaufort.

Cestou do budoucnosti není ani status katolíků jako chráněné menšiny, ani znovunastolení starých pořádků. Nepomůže ani odsoudit dnešní svět jako úpadkový. Současný stav mravů přece není přesnou stopou toho, jak Duch Svatý působí mezi lidmi – to se čtenář dočte už v úvodu. Orientačním bodem můžou být i slova 65. žalmu: „Rok jsi korunoval svou dobrotou, kudy jsi prošel, prýští hojnost.“ Proto je prý dobré si stále všímat, jak se Hospodinovo požehnání projevuje i v jinak nemocných společnostech.

Křesťané své misijní poslání můžou naplnit, když se odváží věřit, že je Pán neopouští a stojí za to kráčet po jeho cestách. Začít se dá už dnes – třeba modlitbou v tichu, adorací nebo opravdovou starostí o chudé, vyjmenovává arcibiskup z Remeše.

Éric de Moulins-Beaufort: Církev a výzvy přítomnosti (KNA 2021)

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou