10.–16. září 2024
Aktuální
vydání
38
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Nový Cyrilometodějský kalendář s texty P. Marka Váchy i Dagmar Peckové

Kultura

10. 9. 2024

|
Tisk
|

Na pulty právě zamířil nový Cyrilometodějský kalendář na rok 2025 z produkce Katolického týdeníku.

Osvědčená editorská trojice Jan Paulas, Renáta Holčáková a Josef Pala připravila tři sta stran čtení na každý měsíc v roce a připojila liturgický kalendář i přehledy katolických biskupství, médií a iniciativ v celé republice.

O půvabný obrazový doprovod – sérii barevných krajin v běhu ročních období – se postarala karlovarská výtvarnice Varvara Divišová (*1954), která se představuje v úvodním rozhovoru. Cyklus fotografií působivých míst s autorským komentářem přináší fotograf Bohdan Holomíček. Dále nalistujeme „stálice“ jako Ladislava Heryána, Pavla Hoška, Zdeňka Jančaříka, Hanu Pinknerovou nebo Miloše Doležala.

Marek Vácha seznamuje s dvanácti „svatými dnešních dnů“ (jako Nicholas Winton, Oskar Schindler nebo Ludvík Kolek). Sérií vzpomínek a zamyšlení přispěla operní pěvkyně Dagmar Pecková. Mezi zahraničními autory jsou zastoupeni například James Martin, „Kuřák Bible“ Wilhelm Buntz nebo Flannery O’Connorová.

Do každého měsíce doprovodí jedna z jubilujících osobností nadcházejícího roku a výběr je tentokrát velmi reprezentativní: ať už je to Albert Schweitzer (150 let od narození), sv. Metoděj (1 140 let od smrti), Jindřich Šimon Baar (100 let od úmrtí) nebo Milan Machovec (100 let od narození).

Kalendář podrobněji představíme v příštím vydání KT.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou