Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Září 2024
Srpen 2024
Červenec 2024
Červen 2024
Květen 2024
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Téma|Jak vaří primiční kuchař?

Obsah:

Úvod Téma

Jak vaří primiční kuchař?

18. 6. 2024

Tisk

„Teď mě čeká Kvapilíkova primice v Kroměříži, což je 1500 lidí, a vaření k výročí P. Jana Korneka v Dubu nad Moravou – tam bude 600 hostů.“ AUGUSTIN VLK je na Moravě vyhledávaným kuchařem, bez kterého se neobejde leckterá církevní slavnost včetně těch arcibiskupských.

image:Image Jak vaří primiční kuchař?
Augustin Vlk vaří pokaždé s jiným týmem dobrovolníků. Snímek Jakub Piše

Jak jste se vůbec k vaření na primicích dostal?

Už dlouhá léta vařím na všech možných akcích, které pořádá církev. Jsou to primice, výročí kněžských svěcení, narozeniny apod. Nedávno to bylo 1500 porcí guláše při uvedení arcibiskupa Josefa Nuzíka do úřadu a následně při oslavě v jeho rodném Strání. Novokněží si o mně vždycky mezi sebou řeknou. A když můžu, tak jim pomůžu.

Kdy to celé začalo?

Jsem vyučený kuchař, takže jsem v oboru padesát let. Dělal jsem nejdřív v různých hospodách, a pak jsem měl dvacet let na starosti výuku učňů jako mistr odborného výcviku. K tomu se postupně přidávaly svatby, nejrůznější oslavy a církevní události, protože jsem se pohyboval v různých společenstvích.

Vařit pro 1500 lidí by pro mě byla noční můra. Jak se to dá zvládnout?

Vždycky mám nějaké pomocníky. Když jsme teď vařili arcibiskupu Nuzíkovi 1500 gulášů, organizátoři mi dodali 2,5 metráku masa a já si vzal šest pomocníků z vedlejší dědiny Hradčovice. V Dubu nad Moravou mi zase pomůže místní kuchařka a v Kroměříži na primici prý také dostanu lidi k ruce. Já mám na starosti veškerý rozpočet – kolik papriky, cibule, koření. Na primice už mám vše roznormované. Budeme dělat 850 řízků, 400 gulášů, 20 kilo sekané, deset kuřecích rolád a uzené. A každý si k tomu dá chleba.

Počkejte, takže vy to zvládáte i s týmem lidí, které třeba vůbec neznáte?

Maso si řídím sám. Nakrájím řízky a někdo jiný už naklepává, nakládá, další obalují a já smažím. Mám doma padesátilitrové hrnce a plynové vařiče. Ty vezmu a domácí zajistí plynové bomby. Už mám trochu problémy se zády, tak ocením, že lidi pomůžou s nošením zásob a kastrolů.

Jaké zázemí potřebujete, abyste mohl svou kuchyni rozjet?

Je výborné, když máme zázemí ve školních jídelnách. V Kroměříži budeme vařit u sestřiček, v Olomouci zase vždy poslouží kuchyň v kněžském semináři. Ale umím vařit i na cestách.

Kde třeba?

Hned po revoluci jsme začali pořádat zájezdy i se stravováním. V Římě jsme byli asi šestadvacetkrát. Ráno jsem vždycky připravil snídani, přes den jsem průvodcoval a večer jsme se vrátili znavení – a já začal vařit večeři. Dvakrát jsme jeli i do Svaté země, patnáctkrát do Medžugorje.

Jaký je maximální počet strávníků, které zvládnete nasytit?

Největší to bylo asi, když slavil 70. narozeniny arcibiskup Jan Graubner. To jsme vařili pro 1700 lidí.

Je to pro vás stres?

Někdy ano, všecko připravujete od noci, aby bylo jídlo čerstvé. Je třeba pohlídat, aby nezkysl guláš. Ale já už jsem v tom oboru za padesát let docela zběhlý. Vaření se stalo mým koníčkem a neberu za to žádnou odměnu. Jsem rád, že můžu církvi trochu pomoct. Teď jsem více doma, protože opatruji 88letou maminku. Bereme si obědy ze školní jídelny, protože domácí vaření bych už nezvládl. Naštěstí pomáhají sourozenci, a když potřebuju, sestra u nás přespí a já jedu vařit. Třeba do Vsetína za děkanem a kamarádem P. Františkem Králem, se kterým jsme pořádali i zabíjačky. Ten mi jednou řekl: „Když umřu dřív než ty, uděláš mi na pohřeb řízky. Když ty umřeš dřív než já, připravím ti krásné kázání.“

Gastronomický provoz je občas nevyzpytatelný. Nemáte na závěr nějakou historku?

Kdysi jsem často vaříval i na svatbách a to bylo často možné pouze pod širým nebem na ohništích. Jednou jsme vařili na jednom dvorku. Kotlů bylo několik a práce dost. Najednou jsme si všimli, že oheň přeskočil a začal hořet dřevěný plot. Tak jsme museli kromě vaření stihnout i hasit.

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou