Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Prosinec 2024
Listopad 2024
Říjen 2024
Září 2024
Srpen 2024
Červenec 2024
Červen 2024
Květen 2024
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Zpravodajství|Z domova|Pocta klášterním pivovarům

Pocta klášterním pivovarům

12. 3. 2024

Tisk

Po celé republice bude možné během března a dubna ochutnat poutní pivní speciály, které navazují na tradici vaření piva v klášterech. Plzeňský Prazdroj se kvůli tomu spojil s pěti klášterními pivovary a vzniklo hned sedm unikátních piv.

image:Image Pocta klášterním pivovarům
Speciály představili ve Strahovském klášteře sládci, kteří je uvařili. Snímek autor

„Před Velikonoci se nás obvykle ptají, zda uvaříme zelené pivo. To neděláme, ale tyto největší křesťanské svátky jsou pro nás příležitostí připomenout starou tradici vaření piva v klášterech,“ popisuje Tomáš Drahoňovský, který má v Prazdroji jako manažer na starosti speciály v projektu Volba sládků. Už dvakrát spolu s Břevnovským pivovarem sv. Vojtěcha uvařili speciál Postní Benedikt. Letos se rozhodli spojit síly rovnou s pěti klášterními pivovary. „Tentokrát vaříme z historických surovin, včetně bylinek a nakuřovaného sladu. A díky našim přátelům z pivovarů na Břevnově, Strahově, Želivě a pivovarů Ossegg a Porta Coeli vzniklo letos hned sedm speciálů,“ doplňuje Drahoňovský.

Dva z nich, „poutní“, uvařil Prazdroj. Jeden bude k dispozici ve spolupracujících restauracích v rámci Volby sládků v březnu, druhý v dubnu. Zároveň zájemci dostanou informace o všech zmiňovaných speciálech. „A zveme všechny, aby je přímo do pivovarů vyrazili ochutnat. Kdo se vyfotí s naším poutním pivem a s některým z klášterních speciálů, může vyhrát set všech piv. Informace k soutěži jsou na našich sociálních sítích,“ upřesňuje Drahoňovský.

Bylinky a nakouřený slad

Piva uvařená v klášterech se snaží stylem i surovinami respektovat pivní druhy, které se dříve vařily v postu a před Velikonocemi. Obvykle šlo o silné, hutné moky, které postícím se mnichům poskytovaly dostatek výživy. V Želivě tak připravili spodně kvašené silné pivo (7 % alkoholu) s dubem nakouřeným sladem, doplněné o vřes a puškvorec. „Před časem jsem byl nemocný a léčil jsem se čajem z puškvorce. Tahle bylina mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl využít ji i v pivu,“ přibližuje tamní sládek Jiří Kratochvíl.

V pivovaru Ossegg (Osek v okrese Teplice) zase použili med z nedalekých Krušných hor. „Medové pivo vaříme na Velikonoce a bývá oblíbené. Vsadili jsme na něj i nyní a doplnili ho vřesem a mateřídouškou,“ upřesňuje zdejší sládek Jan Vlk. Na Břevnově zase zkombinovali tři pivní styly a vznikl Rauch Weizenbock. Bock označuje silná tmavá nebo polotmavá piva, rauch využití nakuřovaného a weizen pšeničného sladu. Vzniklo tak pivo se šesti procenty alkoholu, ve kterém jsou cítit tóny hřebíčku a banánu.

Spolupráce pivovarů vyvrcholí 27. dubna v areálu Břevnovského kláštera v Praze, kde na jednom místě spolu nabídnou uvařené speciály.

„Klášter se musí nějak uživit, pivovar nám v tom pomáhá. V našich provozovnách prodáváme břevnovské pivo, které zároveň slouží jako pozvánka do kláštera,“ doplňuje P. Vojtěch Malina OSB. Lidé, kteří přijdou na pivo, často podle něj nahlédnou také do kostela, někteří se vydají i na prohlídku kláštera. „A při ní se dozví řadu postřehů o našem řeholním životě. Může to pro ně být důležité zastavení a zamyšlení nad vlastním životem,“ dodává benediktin.

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou