12. 3. 2024
|Po celé republice bude možné během března a dubna ochutnat poutní pivní speciály, které navazují na tradici vaření piva v klášterech. Plzeňský Prazdroj se kvůli tomu spojil s pěti klášterními pivovary a vzniklo hned sedm unikátních piv.
„Před Velikonoci se nás obvykle ptají, zda uvaříme zelené pivo. To neděláme, ale tyto největší křesťanské svátky jsou pro nás příležitostí připomenout starou tradici vaření piva v klášterech,“ popisuje Tomáš Drahoňovský, který má v Prazdroji jako manažer na starosti speciály v projektu Volba sládků. Už dvakrát spolu s Břevnovským pivovarem sv. Vojtěcha uvařili speciál Postní Benedikt. Letos se rozhodli spojit síly rovnou s pěti klášterními pivovary. „Tentokrát vaříme z historických surovin, včetně bylinek a nakuřovaného sladu. A díky našim přátelům z pivovarů na Břevnově, Strahově, Želivě a pivovarů Ossegg a Porta Coeli vzniklo letos hned sedm speciálů,“ doplňuje Drahoňovský.
Dva z nich, „poutní“, uvařil Prazdroj. Jeden bude k dispozici ve spolupracujících restauracích v rámci Volby sládků v březnu, druhý v dubnu. Zároveň zájemci dostanou informace o všech zmiňovaných speciálech. „A zveme všechny, aby je přímo do pivovarů vyrazili ochutnat. Kdo se vyfotí s naším poutním pivem a s některým z klášterních speciálů, může vyhrát set všech piv. Informace k soutěži jsou na našich sociálních sítích,“ upřesňuje Drahoňovský.
Piva uvařená v klášterech se snaží stylem i surovinami respektovat pivní druhy, které se dříve vařily v postu a před Velikonocemi. Obvykle šlo o silné, hutné moky, které postícím se mnichům poskytovaly dostatek výživy. V Želivě tak připravili spodně kvašené silné pivo (7 % alkoholu) s dubem nakouřeným sladem, doplněné o vřes a puškvorec. „Před časem jsem byl nemocný a léčil jsem se čajem z puškvorce. Tahle bylina mě natolik zaujala, že jsem se rozhodl využít ji i v pivu,“ přibližuje tamní sládek Jiří Kratochvíl.
V pivovaru Ossegg (Osek v okrese Teplice) zase použili med z nedalekých Krušných hor. „Medové pivo vaříme na Velikonoce a bývá oblíbené. Vsadili jsme na něj i nyní a doplnili ho vřesem a mateřídouškou,“ upřesňuje zdejší sládek Jan Vlk. Na Břevnově zase zkombinovali tři pivní styly a vznikl Rauch Weizenbock. Bock označuje silná tmavá nebo polotmavá piva, rauch využití nakuřovaného a weizen pšeničného sladu. Vzniklo tak pivo se šesti procenty alkoholu, ve kterém jsou cítit tóny hřebíčku a banánu.
Spolupráce pivovarů vyvrcholí 27. dubna v areálu Břevnovského kláštera v Praze, kde na jednom místě spolu nabídnou uvařené speciály.
„Klášter se musí nějak uživit, pivovar nám v tom pomáhá. V našich provozovnách prodáváme břevnovské pivo, které zároveň slouží jako pozvánka do kláštera,“ doplňuje P. Vojtěch Malina OSB. Lidé, kteří přijdou na pivo, často podle něj nahlédnou také do kostela, někteří se vydají i na prohlídku kláštera. „A při ní se dozví řadu postřehů o našem řeholním životě. Může to pro ně být důležité zastavení a zamyšlení nad vlastním životem,“ dodává benediktin.