Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Květen 2024
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Perspektivy|Kultura|Podzemí, které otevírá oči

Podzemí, které otevírá oči

20. 2. 2024

Tisk

Na meditativní poutní stezku podzemím k hrobu sv. Zdislavy se mohou nově vydat návštěvníci baziliky minor v Jablonném v Podještědí.

image:Image Podzemí, které otevírá oči
Rozjímání o sv. Zdislavě podněcuje stínohra v podzemí vedoucím k jejímu hrobu. Snímek Jana Chadimová / Člověk a Víra

V roce 2023 skončila rozsáhlá rekonstrukce barokní památky pod vedením architekta Petra Uhlíka, která zahrnovala kromě oprav krovu, věžních hodin, varhan nebo nové elektrifikace a osvětlení také obnovu podzemních prostor, kde se nachází Zdislavina hrobka. Velkorysý labyrint chodeb lákal k využití. „Bratři dominikáni, kteří mají poutní místo ve správě, se rozhodli přidat sem další vrstvu, která by středověkou světici Zdislavu přiblížila současnému člověku,“ vysvětluje KT výtvarnice a pedagožka Magdalena Schmidtová, autorka koncepce nové audiovizuální instalace pojmenované Cesta.

Do členitého podzemí neproniká žádné přirozené světlo. Instalace je založená na světle umělém, hře stínů a zvukové kompozici Jana Trojana. Z legend a přívlastků, které Zdislavu z Lemberka obklopují, vybrala Schmidtová ve spolupráci s P. Benediktem Mohelníkem OP, tehdejším provinciálem dominikánů, lektorkou Národní galerie Marinou Hořínkovou, dominikánskou terciářkou Dagmar Kopeckou a Barborou Spalovou z místního Centra sv. Zdislavy vrstvu, která světici ctí pro její blízkost nemocným a chudým. „Zdislava byla po staletí připomínaná jako ta, která pomáhala potřebným, založila špitál a osobně v něm ošetřovala nemocné, a dokonce uzdravovala slepé. Právě k tomu jsme se naší instalací vrátili,“ podotýká Magdalena Schmidtová. Připomíná to citát z Dalimilovy kroniky, který podzemní poutní stezku otevírá. Stínohra promítaná na neopracované zdi pak vtahuje do katakomb okolní krajinu, kterou Zdislava kdysi procházela a ve které žila. Díky místní výtvarnici Markétě Váchalové Vojtíškové se autoři spojili s dětmi a mládeží ze zdejší farnosti či Základní umělecké školy a přizvali je ke spoluautorství.

„Sešli jsme se na dvoudenním workshopu, jehož součástí bylo putování po okolí kláštera. Část expozice je věnovaná například schopnosti vidět, a tak děti kus cesty ušly se zavázanýma očima, u Zdislaviny studánky jsme jim je rozvázali a společně jsme prožili radost z toho, že zase vidíme. Děti měly za úkol nově se rozhlédnout kolem sebe a z toho, co uvidí, vybrat detail nebo celek a ty nakreslit,“ popisuje Schmidtová. Své vjemy děti zaznamenaly na speciální fólii. „Na mně pak bylo, abych kresby z fólie vyřezala a vytvořila z nich kompozici přizpůsobenou pro podzemí baziliky,“ doplňuje autorka.

Stínohra zachycující to, co děti oslovilo a co viděly v okamžiku nového prozření a vděčnosti za svůj zrak, má také návštěvníky dovést k tomu, aby se vědoměji rozhlíželi kolem sebe a děkovali za viděné – tak jako kdysi podle legend vracela schopnost vidět právě světice z Lemberka. Expozice Cesta, která má i prvky interaktivity, však nevypráví jen o zázraku vidění. O čem všem lze rozjímat a k čemu celá ústí, se lze zatím přijít přesvědčit po předchozí dohodě se správci (viz zdislava.cz). 1. května zahajuje slavnostní mší sv. v bazilice poutní sezona, Cesta pak bude až do konce září přístupná v rámci prohlídkového okruhu.

Cesta. Podzemí baziliky sv. Vavřince a sv. Zdislavy v Jablonném v Podještědí, od 28. 1. 2024

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou