31. ledna–6. února 2023
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Byl jsem ve vězení a tys byl kaplan

Kultura

31. 1. 2023

|
Tisk
|

Vůbec první ucelenou publikaci, která by šířeji představila službu vězeňských kaplanů, přináší Česká biblická společnost. Autorem knihy Duchovní služba ve věznicích je salesián Michael Martinek.

Ten jako kaplan v různých věznicích nasbíral více než dvacetileté zkušenosti, ví tedy, o čem píše. Jeho podání je střízlivé, vycházející z osobního poznání trpce prověřeného časem, ale i z pokorného vědomí, že Bůh přichází i za zdánlivě ztracenými případy i že sebelepší vězeňský kaplan není víc než spouštěč, prostředník, průvodce na úseku cesty, která se přes veškerou snahu nemusí stočit k obrácení a polepšení, ačkoliv se tak v nemnohých, ale o to krásnějších případech děje. Tolik základní Martinkovo východisko. Tím druhým je ukotvenost v evangeliu a v sociálním učení církve. Výňatky z nich spolu s úryvky z dalších pojednání a církevních dokumentů uvozují jednotlivé části, věnované různým oblastem duchovenské péče ve vězení. Kaplanskou službu tak ukazují jako věc nejen obětavou a potřebnou, ale především jako odpověď na jednoznačný Boží pokyn.

Přitom jde o zcela praktické čtení, přibližující historii či legislativní rámec kaplanské služby, povinnosti kaplanů, profesní a osobnostní požadavky, možnosti i omezení spolupráce s Vězeňskou službou ČR nebo s neziskovými organizacemi, jako je třeba čtenářům KT známé Mezinárodní vězeňské společenství. Kromě zadržených a odsouzených si všímá také dalších lidí „za mřížemi“ – tedy např. dozorců, kteří jsou pro společnost v podstatě neviditelní, ač vykonávají důležitou práci v riskantních podmínkách, a neopomíjí ani rodiny vězňů anebo bolestnou otázku nezletilých provinilců. Text dotvářejí příklady z kaplanské praxe. Zdaleka ne všechny končí „dobře“ – tedy trvalým obrácením vězně k řádnému životu a k Bohu. O to plastičtěji ale vyvstává realita víry a nevíry, dobra a zla, smíření a odpuštění v části naší společnosti (a církve), která pro většinu z nás zůstává „za zdí“.

Práce s odsouzenými není jednoduchá a dokáže být silně frustrující. Možná ještě hlasitěji než v jiných okruzích pastorace zde Bůh připomíná: „Beze mě to opravdu nepůjde.“ Což Martinek opakovaně zdůrazňuje, a jeho kniha je tak kromě poutavého pozvání do jedné málo známé oblasti působení církve také dobrodružným příběhem o nevyzpytatelné Boží spolupráci s těmi, kteří se jí odváží.

Michael Martinek: Duchovní služba ve věznicích (ČBS 2022)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou