9.–15. listopadu 2021
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Dominikánská 8 do nového desetiletí

Kultura

9. 11. 2021

|
Tisk
|

První desetiletí činnosti má za sebou pražské kulturní centrum Dominikánská 8 – místo živého křesťanského umění i setkávání nad důležitými tématy církve a společnosti dneška. Do nové sezony zve jeho dramaturgyně KLÁRA JIRSOVÁ.

image:Image Z představení Jana Horáka Rybáři v Dominikánské 8.
Z představení Jana Horáka Rybáři v Dominikánské 8. Snímek autorka

Co čeká návštěvníky, kteří do prostor někdejšího refektáře dominikánského kláštera v Praze přicházejí?

Hlavním cílem centra, které se před deseti lety zrodilo z příležitostných debat a kulturních programů z okruhu dominikánské revue Salve, je dát prostor reflexi zásadních otázek církve a společnosti a zároveň současné kultuře. Těžiště leží v debatním programu, snažíme se vyzdvihovat aktuální témata a připomínat významné osobnosti českého křesťanství, jejichž odkaz nám přijde inspirativní pro naše dnešní hledání podoby církve. Své nezastupitelné místo tu má také umění: ve spolupráci s Centrem teologie a umění při KTF UK pravidelně zveme výtvarné umělce, aby svým autorským zásahem do zdejšího prostoru vstoupili. Už několik let se na vernisážích a dalších akcích podílejí i pedagogové a studenti z katedry skladby na HAMU. Od roku 2015 se zde díky básnířce a architektce Anně Beatě Háblové pravidelně konají večery poezie. Nakladatelství Krystal OP u nás jednou za měsíc pořádá knižní salon nad vybranými tituly. Příležitostně u nás hostuje divadlo (třeba Jan Horák s představeními František blázen nebo Rybáři či divadlo studentů Přírodní školy) a pravidelně se konají koncerty smyčcového souboru Martinů Strings Prague pod vedením Jaroslava Šonského.

Jaké debaty jsou připraveny na nadcházející týdny a měsíce?

V nejbližší době chystáme hned několik debat k posledním číslům revue Salve, 15. 11. to bude večer k číslu o Jeruzalémě s archeologem Filipem Čapkem z ETF UK, publicistou Janem Fingerlandem z ČRo a Jakubem Szantó z ČT. Na 2. 12. se chystá debata k číslu o populismu na téma „Jak prohloubit demokracii“ se Stanislavem Balíkem, Pavlem Baršou a Annou Pospěch Durnovou, v lednu pak večer k číslu o encyklice Fratelli tutti na téma Františkovy kritiky západního individualismu. Dále 18. 11. u nás proběhne debata na téma „Proč mluvit o zneužívání“ s Jiřinou Kočí, Jiřím Kubíkem, P. Michaelem Martinkem a biskupem Zdenkem Wasserbauerem. V cyklu o osobnostech české církve budeme 25. 11. debatovat o kardinálu Františku Tomáškovi s Jitkou Jonovou, Alešem Opatrným a Jaroslavem Šebkem. Na 1. 12. pak připravujeme debatu o duchovním světě romské literatury s romisty Karolínou Ryvolovou a Janem Ortem.

Přiměla vás pandemie více využívat digitální prostor? Mohou zde vaše programy například sledovat mimopražští zájemci?

S pandemií jsme vstoupili do online prostoru. Všechny debaty od letošního ledna streamujeme, takže je možné je sledovat odkudkoli, dokonce klást přes chat dotazy. Záznamy necháváme viset na našem YouTube kanálu Dominikánská 8. Zvukové záznamy debat jsou ke slyšení na soundcloud.com/dominikanska8, kde je možné najít i výběr z některých starších besed, a nově také na Spotify. Pandemie dočasně utlumila zvláště umělecké aktivity, které je těžké zprostředkovat online, a spolupráce se tu přelila do jiných podob. Ale doufáme, že se k nim i k nápadům, které ještě nedostaly šanci se plně rozvinout, brzy vrátíme. Už v lednu, jestli to situace umožní, chystáme intervenci francouzské výtvarnice Joëlle Jolivetové. Aktuálně zkoušíme různé nové online formáty: v minulém adventu a v letošní postní době jsme každý den vysílali do světa „punkta“ – krátká dvou- až tříminutová videa, úvahy nad prvním čtením dne z pera širšího okruhu přátel revue Salve a Dominikánské 8. K adventním punktům složil znělku skladatel Michal Rataj, k postním Slavomír Hořínka. V létě jsme pak na ně navázali sérií podcastů „Letní punkta“ – duchovních úvah nad různými místy v České republice. Na zvukové podobě se podílel skladatel Jan Trojan a stále jsou dostupné na platformě Spotify.

Kdo je vaším ideálním cílovým zájemcem? Jaký typ křesťanství Dominikánská 8 představuje?

V dnešní rozdělené době chceme být místem dialogu, i když tomu není vždy snadné dostát. Chceme být místem, kde se pěstuje otevřené křesťanství, které není odstřižené od problémů světa, ve kterém žijeme. Ze zahraničí nás k tomu inspiruje třeba pařížská Bernardinská kolej, a co se dialogu se světem umění týče, pak především Kunst-Station St. Peter a Kolumba při arcibiskupství v Kolíně nad Rýnem či Diecézní muzeum v Grazu.

Dominikánská 8. Místo vzdělání a kultury při klášteře sv. Jiljí v Praze. Program na www.dominikanska8.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou