Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference

Obsah:

Perspektivy|Kultura|Vítejte v zemi pozůstalých

Vítejte v zemi pozůstalých

2. 11. 2021

Tisk

Pandemie připravila mnohé z nás nečekaně a náhle o rodiče, prarodiče nebo jiného blízkého. V tomto složitém období vyšla kniha amerického psychologa Alexandra Levyho Sbohem, mami, sbohem, tati. Zabývá se tématem ztráty rodičů v dospělosti.

Příliš se o tom nemluví ani nepíše. Současná kultura otázku smrti vytěsnila, zvláště v případě starších lidí. Těm se – říkáme si – přece už naplnil čas, trpí nemocemi, nemají pomalu žádné radosti a jejich děti se dávno osamostatnily. V životě dochází k tragičtějším ztrátám, třeba k úmrtí dítěte nebo mladého člověka. S tím autor knihy vlastně souhlasí. Zároveň ale upozorňuje, že rodiče (a to bez ohledu na to, jaký k nim máme vztah) představují určitou konstantu, stálici na obloze a maják svítící v moři okolního světa – ať už se k němu blížíme, nebo se od něho vzdalujeme. Po zhasnutí tohoto majáku nastanou v našem životě závažné změny, aniž si souvislost se ztrátou rodičů uvědomujeme. Změní se osobní identita, životní postoje, psychika, zdravotní stav, vztahy v rodině a k přátelům i duchovní směřování.

Autor vypráví svůj příběh z pohledu pozůstalého a psychologa. A doplňuje ho příběhy přátel a klientů, kteří prošli podobnou zkušeností. Jeho 82 letý, dosud duševně čilý otec umřel náhle a nečekaně šest dní po diagnóze a operaci zhoubného nádoru. Matka trpící demencí chátrala fyzicky a duševně čtyři roky. Když se po jejím pohřbu vrátilo vše do starých kolejí, o několik měsíců později Levyho zaskočily nevysvětlitelné psychické problémy. Následný zážitek ho přivedl k poznání, že v sobě potlačil zármutek a neprošel procesem truchlení.

Většina odborných názorů na smutek a truchlení vychází z modelu švýcarsko-americké psychiatričky Elisabeth Küblerové-Rossové, která uvádí pět fází smutku. Levy tento model odmítá, protože podle něj nevystihuje pravdivě skutečný prožitek smutku. Navíc vzbuzuje nereálné očekávání jakéhosi ukázněného a systematického truchlení. Autorovy zkušenosti s pozůstalými svědčí o prožívání různých okamžiků a emocí, které přicházejí v podobě vln proměnlivé síly a četnosti. Smutek ovlivňuje řada faktorů, zvláště vztah k zemřelému. Máme tendenci předpokládat, že čím byl vztah hezčí, tím větší bude smutek. Autor rozebírá, proč trpí možná více ti, kdo měli k rodičům negativní vztah, nestýkali se s nimi, byli jimi zanedbáváni, týráni a zneužíváni.

Upozorňuje, že smutek nad ztrátou blízkého není nemoc ani deprese, ani porucha, i když to tak zpočátku navenek vypadá. Truchlení představuje jediný účinný lék. Pomáhá nejen překonat ztrátu, ale vede k přerodu a změně. Kniha nabízí postupy, jak procesem truchlení projít.

S rodiči jsme prožívali různé interakce – ať už příjemné, nebo méně příjemné. Levy uvažuje, proč by tyto interakce měly jejich smrtí skončit. Uvádí případy pozůstalých, s nimiž prý zemřelí rodiče mluví skrze sny.

Nemá to nic společného se spiritismem, okultismem a magií – dotyční tyto zážitky nevyhledávali ani neočekávali. Autor píše citlivě a s empatií, více jazykem básníka než odborníka. Období po smrti rodičů přirovnává ke vstupu do jiné a neznámé země. Těm, kteří již tuto hranici překročili, pomáhá vyrovnat se s jejich pocity a prožitky. Ostatní pak na toto náročné období připravuje.

Alexander Levy: Sbohem, mami, sbohem, tati.

Jak se vyrovnat se smrtí rodičů (Portál 2021)

Autorka je pedagožka a publicistka

Předchozí článek Následující článek
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou