10. 8. 2021
|V Poličanech nedaleko Sedlčan sestry trapistky pečou sušenky a vyrábějí čokolády i karamelové pomazánky, ale také píšou ikony.
„V našem klášteře vyrábíme cukrářské výrobky: více druhů sušenek a čokolád (deset různých) i sladké krémové pomazánky a čokoládové pralinky Tartufi, které tvoříme ručně na základě inspirace z italského receptu a přidání místní chuti likéru Tuzemák,“ popisuje sestra Marie Michaela, která má v klášteře nad Vltavou často na starosti přijímání hostů.
Od začátku svého působení se sestry věnují také tisku obrázků, pohlednic, záložek, přání či brožurek s meditacemi, modlitbami a duchovními úvahami. „Nabízíme i naše ikony, které píšeme ručně podle starobylé techniky. Práce vlastních rukou je významným prvkem našeho života podle Řehole sv. Benedikta, proto jsou důležité všechny výrobky. Skrze ně sloužíme Bohu a jeho slávě a předáváme těm, kdo si je kupují, poselství o kráse práce a Božího stvoření,“ připojuje sestra.
Některé suroviny si trapistky samy pěstují, jiné musí dovážet. „V duchu autentické benediktinské tradice máme na srdci, aby byly naše výrobky přírodní a co nejkvalitnější. Proto dovážíme třeba nejlepší italské mouky a jiné suroviny z Itálie, samy chováme včely pro med do některých sušenek a pro včely pěstujeme levanduli, yzop, echinaceu, lípy, třešně, akáty,“ vypočítává sestra Marie Michaela. Pro psané ikony zase volí desky z kvalitního sušeného dřeva, vybrané přírodní barevné pigmenty a pravé zlato.
Produkci sester z domova i ze zahraničí je možné zakoupit v obchůdku v areálu kláštera. „Lidé nám mohou také zavolat nebo napsat a snadno si tak něco objednat. Naše výrobky dodáváme také do různých obchodů. Jsou to zejména knihkupectví Karmelitánského nakladatelství i jejich e-shop nebo různé kavárny, cukrárny, klášterní prodejny, ale i prodejny farmářského typu,“ upřesňuje sestra Marie Michaela. Příjem z výrobků a ubytování, které sestry v klášteře nabízí v domě pro hosty, je pro ně zdrojem nejen živobytí, ale pomáhá financovat i údržbu kláštera.
Trapistky žijí na mnoha místech po celém světě a díky tomu se mohou vzájemně inspirovat i při vymýšlení nových produktů. „Karamelové krémy vyrábíme například podle starobylého argentinského receptu, který nám předala jedna sestra z trapistického kláštera v této zemi, a my jsme ho obohatily novými příchutěmi,“ prozrazuje sestra Marie Michaela.