27. července–2. srpna 2021
Aktuální
vydání
19
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Dialog s básníkem mezi ešusy

27. 7. 2021

|
Tisk
|

Mezi táborem, letní školou a mistrovskými kurzy – tak by se dalo definovat tradiční setkání nad literaturou a výtvarným uměním Ars poetica. Letošní už 18. ročník připravili František a Tereza Burdovi na 31. července – 8. srpna.

image:Image Setkání Ars poetica tradičně završuje noční Slavnost světel.
Setkání Ars poetica tradičně završuje noční Slavnost světel. Snímek archiv Františka Burdy

Tentokrát nese podtitul „Duchovní cesta básníkova“. V prostorách farního sboru Českobratrské církve evangelické v Šonově u Nového Města nad Metují se nad denním i večerním programem setká široký okruh zájemců různého věku a profesí, aby pronikali do způsobu, kterým promlouvají významní tuzemští básníci (nejen) duchovní orientace, a společně vnímali vizuální umění nebo je i sami tvořili. „Poezie je specifický jazyk, který tu je, protože vyslovuje něco, co žádný jiný jazyk nemůže. A jako každý jiný jazyk se ho musíme nejprve naučit číst,“ vysvětlil jednou smysl akce František Burda.

Každý den je vždy vyhrazen vybranému autorovi – letos jimi jsou Zuzana Nováková, Vít Slíva, Vítězslav Nezval, Vincenc Furch, Petr Hruška, Viktorie Rybáková a Anastáz Opasek. Dílu každého z nich se po celý rok věnoval vybraný lektor a snažil se do něj proniknout a po svém je uchopit. Během Ars poetiky svůj přístup představí ostatním účastníkům tak, aby jim autora co nejhlouběji otevřel. Kromě četby z textů a rozhovoru nad nimi to znamená také pokus o vlastní uměleckou odpověď některou z výtvarných technik. Tato díla účastníků pak postupně přetvářejí místo konání v osobitou galerii.

Na tuto část dílen je potřeba se předem přihlásit a uhradit kurzovné. Přihlášky jsou ke stažení na webu arspoetica.cz, kde organizátoři též navrhují minimální účastnický poplatek – protože však setkání probíhá nekomerčně a bez sponzorů, je možné je podpořit i vyšší částkou. Povaze akce odpovídá skromnost ubytování, kdy každý nocuje ve vlastním stanu, spacáku a na karimatce a stravuje se ze společných zásob, ale z vlastního ešusu.

Beseda s hosty i čas na modlitbu

Večerní program, který zpravidla začíná v 19 hodin, pak znamená moderovanou besedu se zajímavými osobnostmi domácí kulturní scény a je přístupný i zájemcům, kteří se neúčastní dílen. Tentokrát jsou mezi pozvanými například sestry Marta a Františka Jirousovy – básnířky, spisovatelky a také pečovatelky o uchování kulturního odkazu svého otce Ivana Martina Jirouse. Přijedou výtvarníci Jakub a Matěj Lipavští, známí např. spoluprací s pražskou Akademickou farností, básník Jan Zbořil, filmový publicista a autor knihy Spiritualita ve filmu Jaromír Blažejovský nebo ředitel oceňovaného ekocentra Sluňákov na Olomoucku Michal Bartoš. O nedělích je pak vyhrazený čas pro mši svatou a během pobytu dojde i na meditačně-poznávací putování krajinou.

Někdejší redakční kolega v KT, dnes úspěšný spisovatel Aleš Palán, příznivce a účastník Ars poetiky, příležitostně shrnul: „Vysvětlit, co to je Ars poetica, jde nejlépe negativním vymezením. Není to literární festival, umělecká dílna ani kurz tvůrčího psaní. Táborové prostředí zabraňuje přístupu snobů a milců sterilní kultury. Ars poetica je naopak záležitostí překypující životem. Je to neformální setkání lidí, kteří nechápou literaturu jako pouhý soubor textů, ale jako živoucí dialog s autorem či se sebou samým.“ Při tomto přístupu se devítidenní výlet na Náchodsko může stát i – svého druhu – duchovním cvičením.

18. ročník literárně-výtvarných dílen Ars poetica – Duchovní cesta básníkova. Farní sbor ČCE v Šonově u Nového Města nad Metují 31. 7. – 8. 8. 2021, program a přihlášky na arspoetica.cz

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou