20.–26. července 2021
Aktuální
vydání
19
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Důvěrně o smrti

20. 7. 2021

|
Tisk
|

Sbírku 26 rozhovorů o smrtelnosti, umírání a smrti připravuje k vydání nakladatelství Kalich. Pod název Pro smrt uděláno soustředili editoři Michal Plzák a Lucie Vopálenská vyprávění Ivana Havla, Karla Schwarzenberga, Václava Malého, Dany Němcové, Radkina Honzáka, Martiny Špinkové, Věry Novákové Brázdové, Karla Sidona a dalších známých osobností. Řeč je o strachu ze smrti i jeho překonávání, o zkušenosti s její blízkostí, o tom, jak vůbec téma v komunikaci s druhými otevírat, jak se vyrovnat se samotou, utrpením, neznámem či jako zkouškou prochází víra. Zařazen je i rozhovor s nedávno zesnulou socioložkou Jiřinou Šiklovou, mj. autorkou publikace Vyhoštěná smrt (Kalich 2013). „Starší člověk se většinou smrti nebojí. Buď je věřící, a pak to má vyjednaný, nebo není věřící a ví, že se to holt nějak zvládne. Lidi středního věku ale nevědí, jak o tom mluvit. Zatímco dřív dovedl o smrti mluvit každý venkovský farář. A je to velký problém,“ říká v rozhovoru Šiklová. Právě o to připravovaná kniha usiluje – ukázat, že o smrti mluvit lze, a že je to dokonce žádoucí. Vyjít má letos na podzim, na crowdfoundingovém portále Hithit. com na její vydání shromažďuje Kalich prostředky. Dárci si mohou vybrat z řady knižních a uměleckých odměn.

Lucie Vopálenská – Michal Plzák (eds.): Pro smrt uděláno (Kalich 2021, v přípravě)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou