Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nikdy nevím, co nám Bůh připraví

15. 7. 2008

Tisk

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008

Jedním z magnetů velehradského setkání ActIv8 je bezesporu vystoupení americké poprockové skupiny SONICFLOOd v rámci benefičního koncertu „Pro Ukrajinu“ v pátek 18. 7. Současnou vůdčí postavou této kapely je Rick Heil – hraje v ní na elektrickou kytaru a zpívá. Důvodem k rozhovoru není ale jen jeho hraní. Je totiž především člověkem, který je vděčný Bohu, že zasáhl do jeho života a zásadně ho změnil.

Před několika lety jsi těžce zápasil s Crohnovou chorobou a byl jsi na tom opravdu špatně. A pak jsi prý prožil zázračné uzdravení...

Měl jsem zmíněnou nemoc celkem 27 let. Trávil jsem hodně času v nemocnici a podstoupil zde operace, při nichž mi vzali skoro 2,5 metru střeva. Myslím, že během těch let, kdy jsem trpěl bolestmi vpodstatě bez úlevy a vždycky jsem musel znova do nemocnice bojovat s nemocí, moje srdce hodně ztvrdlo. A když mě Pán uzdravil, tak nejdřív uzdravil moje srdce. Zaplnil prázdnotu ve mně. Naplnil mě mírem, radostí a láskou, kterou jsem nikdy předtím necítil. A tehdy jsem si řekl, že pokud může uzdravit moje emoce, moje srdce a moji mysl, tak může uzdravit i moje tělo. Nakonec jsem se dostal na jednu špičkovou kliniku v Ohiu, kde mě měli znova operovat, jenže při operaci zjistili, že už nemám žádné stopy nemoci!

Kdy jsi potkal svoji manželku – před uzdravením nebo až po něm?
Moje žena je velice důležitou součástí mého životního příběhu. Setkali jsme se, když jsem na tom byl zdravotně nejhůř. Byl jsem napojen na přístroje a dostával nitrožilní výživu – vůbec jsem už nemohl jíst. Byl jsem blízko tomu, abych se úplně zlomil. A ona mne nepřestávala podporovat a připomínala mi, že Ježíš je velký lékař. Společně jsme se k němu modlili a celou situaci mu předkládali. Tenkrát jsme byli jen kamarádi, ale později jsme spolu začali chodit a nakonec se vzali, protože jsem si uvědomil, že bez ní nemohu žít. Táta mi vždycky říkal: „Rozhlížej se kolem, a když najdeš nějakou, bez které nebudeš moct žít, tak tu si vezmi!“

Pojďme se vrátit k hudbě. Jak ses vlastně dostal k tomu, že chceš svou hudbou uctívat Boha?
Vyrůstal jsem ve věřící rodině, chodili jsme do kostela. Naše rodina byla i dost hudebně založená. V kostele jsme často zpívali, takže jsem zpíval už jako malý. Doma jsme měli klavír, můj táta hrával na basovou kytaru a jednou mě začal trošku učit...

Takže ses stal nejdřív basákem?
Ano. Vyrůstal jsem v Nashville, což je velmi hudební město. Jednou jsem jel v autě a zrovna jsem začínal pracovat jako opravář elektronických přístrojů, ale nějak jsem cítil, že to asi není to pravé, co ode mě Bůh chce. A tak jsem se ho zeptal: Co chceš, abych dělal? No a den nato mi zavolali z křesťanské kapely Big Tent Revival a začal jsem s nimi hrát na basovou kytaru. Hrál jsem s nimi asi pět let. Toužil jsem ale stále víc po tom věnovat se chválám, víc při koncertech mluvit o Bohu. Pak přišla další životní křižovatka – od někoho jsem dostal demo CD kapely SONICFLOOd, která hledala basáka. Jel jsem zrovna ve svém autě rychlostí asi tak 110 km/h a poslouchal tu demo nahrávku, když jsem havaroval. Auto se převrátilo a první, co jsem viděl, když jsem vylezl z jeho trosek, bylo právě album SONICFLOOd, které jsem poslouchal. Řekl jsem si, že Bůh asi vážně chce, abych se jim ozval. A tak jsem začal hrát se SONICFLOOd.

Když jsme u SONICFLOOd, právě natáčíte nové video a připravujete nové CD...
Zrovna jsme dokončili video k písni Look. Spolupracujeme při tom s organizací The Voice of the Martyrs (Hlas mučedníků), která se snaží pomáhat pronásledované církvi po celém světě. Křesťané jsou pronásledovaní v 52 zemích světa a my chceme nejen informovat o této realitě, ale také vést lidi ke konkrétním modlitbám za pronásledované. Co se týče nového alba, mělo by vyjít letos v září. Ještě nemáme jeho název ani grafickou podobu, ale všichni, kdo si předobjednají album na www.sonicflood.com, se mohou podílet na tom, jaká bude jeho konečná podoba i název – a jejich jméno bude vytištěno na bookletu.

Jsi Američan. Vidíš při svých koncertech nějaký velký kulturní rozdíl mezi Evropou a Amerikou?
Vidím. A možná je to tím, na co jsme ve Spojených státech zvyklí. V naší kultuře o křesťanství a následování Ježíše v podstatě všichni vědí – nebo aspoň mají nějakou základní představu. Když ale cestujeme po světě, musíme odložit stranou, na co jsme zvyklí, a dívat se na věci i z trochu jiné perspektivy. Občas máme takové představy, co si o nás asi myslí lidé, kteří o Kristu nikdy v životě ani neuvažovali. V muslimských zemích jsme zase většinou omezeni v tom, co můžeme o Ježíši říkat. Hráli jsme například v jednom sekulárním klubu v Istanbulu. Byl to vůbec první křesťanský koncert v takovém istanbulském klubu. Přišli na něj převážně muslimové, ale my jsme z našich písní nic neměnili, ani z našich svědectví, která na koncertech zaznívají – a jim se to fakt líbilo! Takže když cestujeme za moře, vždycky se těším, protože nikdy nevím, co nám Bůh připraví.
Připravil TOMÁŠ POLÍVKA
(Více informací o přímém přenosu benefičního koncertu z Velehradu na str. 9)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou