Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Z čeho se rodí projevy lásky?

13. 12. 2022

Tisk

Manželé IVANA a JAN ZAJÍČKOVI působí jako rodinní konzultanti a zároveň mediátoři. Často se tak setkávají s rozpadlými vztahy, kde chybí úcta. Jak to mají oni sami? Co pomáhá jejich vzájemnému vztahu?

Vydání: 2022/51 Plamínek z Betléma vybízí k radosti, 13.12.2022, Autor: Tomáš Kutil


Jan: Úcta je důležitá pro každého člověka, tedy i pro mě. Nedávno jsem byl pozván na schůzku, abychom projednali pokračování naší spolupráce. Mělo jít o dohodu o pracovní činnosti. Schůzka však byla velmi jednostranná. „Bude to tak a tak,“ dozvěděl jsem se a nedostal prostor k vyjádření. Žádná rovnocenná diskuse se nekonala. Schůzka porušila všechna pravidla dohody i zájmu se společně domluvit. Měl jsem silný pocit neúcty a nerespektu jak ke své osobě, tak k samotnému institutu dohody o pracovní činnosti.
Ivana: Úcta je pro mě a ve vztazích s druhými velmi důležitá. Bolí mě, když chybí, a to i ve vztazích, které se mě bezprostředně netýkají. Bohužel mám také velmi nedávnou silnou a bolestnou zkušenost spojenou s nedostatkem úcty.
Jan: Úcta je jedním z pilířů dobrého vztahu. Nelze milovat někoho, koho si nevážím. Teprve z projevu úcty se rodí projevy lásky a blízkosti. Úcta je mnohem více než respekt. Ten máme dávat každému člověku. Úcta je však výsledkem bližšího poznání toho druhého a jeho chování. Osobně vnímám úctu v tom, jak ke mně druzí přistupují – ve vlídném oslovení, úsměvu, vstřícné komunikaci, nenaléhání, v zájmu o můj názor a v mnoha dalších vstřícných projevech.
Ivana: Úcta je pro mě základem našeho vztahu. Potřebuji ji vnímat od svého muže slovy i skutky. Například tím, že přijímá mé postoje, názory i to, co dělám. Že se mohu ve svobodě vyjadřovat a projevovat, i když se to může velmi lišit od jeho vidění věcí. Očekávám ji i ve slovních ujištěních.
Jan: Úctu své ženě projevuji už tím, že ji oslovuji jménem ve tvaru, který je jí příjemný, neskáču jí do řeči, dávám jí přednost při komunikaci ve společnosti. A také tím, že vnímám to, co má ráda, aktivně to dělám a eliminuji věci, které jsou pro ni nepříjemné. Snažím se také nevnucovat jí své názory, ale hledáme naše společné řešení konkrétní situace. Úctu projevuji i tím, že si všímám náznaků toho, co by ji potěšilo, a pokouším se plnit její přání.
Ivana: Projevuji ji tak, že dávám najevo, čeho si na svém muži vážím – jeho postojů, smýšlení. A především vyjádřením vděčnosti a radosti z toho, že je tady vedle mě. Dopomáhá mi k tomu i vědomí, že je to dar i milost a že tomu tak zítra či za minutu být nemusí. Myslím, že úctu svému muži projevuji nejen oceněním konkrétních činů, ale také doteky a nonverbální komunikací.
Jan: Projevem úcty je právě i vhodná reakce na proměnu potřeb. Učíme se tomu celý život a je důležité, abychom v tom neustále spolupracovali. Nesmíme se proměnit v soupeře. Na začátku manželství jsem se učil poznat způsob a získat dovednosti, ze kterých má žena vnímala moji úctu. Teď jde spíše o to, aby mi to nezevšednělo a já zůstal v projevech úcty aktivním. Dříve má žena mnoho věcí zvládala samostatně a dnes je ráda, když některé práce v domácnosti či na zahradě děláme spolu. Ve vstřícnosti vidí nejen pomoc, ale i mou úctu k ní a jejím potřebám.
Ivana: Forma se možná úplně nemění, ale v průběhu života se pro mě stává více a více důležitá intenzita projevů úcty a vůbec uvědomění si, že je zažívám. Navzdory chybám a zapomínání, které se mě už týká. Myslím, že to souvisí se znejistěním a mnohdy reálnými chybami, kterých se dopouštím.
Jan: Oba pracujeme jako mediátoři s páry, které se dostaly do vztahové nouze. Takže mnohdy vidíme, jak vypadá absence úcty. Kde se lidé pozraňovali a nefunguje tu odpuštění, automaticky se jako jedny z prvních ztratí projevy úcty. Lidé se přestanou oslovovat křestními jmény, jejich komunikace je útočná, kritická, podrážděná, nejsou schopni si v klidu naslouchat, nechat druhého domluvit atd. Jsou od sebe najednou daleko. Fungují pouze na takzvané provozní rovině, mnohdy pouze kvůli dětem. Oba jsou frustrovaní a vnitřně prázdní.
Ivana: Když ve vztahu chybí úcta, pozná se to často přehlížením, shazováním názoru druhého i intonací v hlase, používáním uštěpačných poznámek, ironií, sarkasmem, nevstřícností, nelaskavým očním kontaktem apod. Velmi mě to bolí i v mezigeneračních vztazích. Často jsem v čekárnách lékařů svědkem toho, s jak malou úctou se chová ke svému starému a někdy bezmocnému rodiči jeho syn či dcera.
Jan: Lékem na takto zraněné projevy partnerů je uvědomit si, že to, co žijeme, jsme si způsobili my dva a máme na tom oba podíl. Neexistuje jeden bez chyby a druhý špatný. Uvědomění si svého podílu viny mi pomáhá nasměrovat k vzájemnému odpuštění. Lidé, kteří si odpustí a vydají se na cestu budování svého vztahu na nových, lepších základech, jsou schopni si znovu projevovat nejen respekt, ale i úctu.
Ivana: Hlavním lékem je, myslím, odpuštění starých vin a křivd. Je třeba najít si prostor k zamyšlení, co mi ubližuje, a také přemýšlet, čím já, i když mnohdy ne cíleně, jsem mohla ublížit. A mít odvahu o tom promluvit a poprosit za odpuštění.
Jan: Po celý život máme příležitost učit se a rozvíjet své schopnosti. Například si uvědomit, že ve své ženě mám nejvzácnějšího člověka na světě. A z čeho to ona pozná? Zde je velký prostor k objevování toho, co vnímá jako projev úcty ke své osobě. Nejde jen o slova, gesta, ale i o pomoc, galantnost a všímavost k jejím přáním, potřebám, touhám… Myslím, že to je úkol na celý dlouhý společný život. Přeji sobě i vám, ať se nám na tomto poli daří.
Ivana: Myslím, že učit se můžeme jeden od druhého vzájemně a přirozeně, a to především v rodině. Úctu bychom měli dávat, a tím ji máme šanci i dostat. Ale také se vymezit, když se mnou někdo jedná bez úcty.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou