Vydání: 2007/51 Vánoční dvojčíslo, 18.12.2007
Příloha: Doma
Již brzy budeme moci své milé u slavnostního stolu překvapit tím, co dobrého jsme přichystali. Je zřejmé, že klasické vánoční dobroty našemu zdraví příliš neprospívají a zatěžují náš organismus. Zkusme se tedy trochu zamyslet nad tím, jak bychom Vánoce obohatili o nové dobroty a přitom prospěli zdraví celé rodiny.
Skladba tradičního těsta na přípravu vánočního pečiva je stále stejná: bílá mouka, bílý cukr a hodně tuku, v lepším případě s přídavkem oříšků, zavařeniny a nebo v horším – doplněno těžkou tukovou nebo máslovou náplní a polevou z čokolády. Takové pečivo skýtá jen obrovské množství „prázdných“ kalorií, cukr a bílá mouka pak patří mezi rychle se vstřebávající sacharidy, které zejména u starší generace přispívají k rozvoji cukrovky a spolu s přítomnými tuky vedou k obezitě.
MOUKA:Především si opatříme místo bílé mouky mouku celozrnnou – pšeničnou, špaldovou, žitnou, ale i jahelnou, kukuřičnou, sójovou, popř. amarantovou. Celozrnné mouky obsahují nejen blahodárnou hrubou vlákninu, ale také množství vitaminů (vitaminy skupiny B, vitamin E a další), minerálních látek (vápník, fosfor, železo, hořčík a pod.), esenciálních mastných kyselin a rostlinných enzymů. Celozrnná mouka má příznivější chuťové i aromatické vlastnosti, a proto je pečivo z ní připravené chuťově pestřejší a zajímavější.
CUKR:
Místo bílého cukru použijeme přírodní – hnědý cukr (řepný, třtinový) nebo část cukru nahradíme medem či ječným sladem. Při porovnání výživových hodnot s hodnotami bílého cukru vítězí přírodní cukr svým obsahem minerálů i vitaminů.
TUKY:Jejich množství omezíme! Nemáme-li potíže s cévami, srdcem nebo cukrovkou, pak zvláště pro děti připravíme pečivo z čerstvého másla nebo alespoň ze směsi másla a rostlinných tuků. Máme-li zdravotní potíže, pak vybíráme z kvalitních rostlinných tuků s nízkým obsahem trans-mastných kyselin a s vysokým obsahem n-3 a n-6 nenasycených mastných kyselin.
OŘÍŠKY A SEMENA:Na vánoční stůl dáme nejen celé ořechy a větší jedlá semena (dýně, slunečnice, mandle, pinie). Jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a esenciálních mastných kyselin, které organismus v zimě zvláště potřebuje. Dáme je v hojné míře také do cukroví, které může být i bez tuku nebo s malým množstvím tuku. Máslové a tukové náplně nahradíme obilnými náplněmi bez tuku nebo jen jeho malým množstvím, nastavujeme je pudingem, jíškovým krémem, tvarohem, želé.
PAVLA MONČILOVÁ, odbornice na zdravou výživuOVESNÉ PRACNY ZE SLUNEČNIC
Budeme potřebovat:150 g ovesných vloček jemných, 250 g pšeničné mouky polohrubé, 80 g přírodního cukru, 150 g čerstvého nebo rostlinného másla, 120 g loupaných slunečnicových semen, 1 vejce, 20 g kakaa, ½ lžičky skořice, vodu, moučkový cukr na posypání
Příprava:Ovesné vločky spolu se slunečnicovými semínky na pánvi lehce opražíme a prochladlé v mixéru podrtíme. Na válu smícháme s moukou, cukrem, kakaem a skořicí a zapracujeme rostlinné máslo s vejcem a popř. trochou vody. Těsto necháme v chladničce půl hodiny odpočinout, pak jej plníme do formiček na pracny nebo na jiné vánoční tvary. Pečeme při teplotě 160° C dozlatova. Pracny nebo tvary z formiček ještě za tepla opatrně vyklepneme a shora lehce posypeme moučkovým cukrem.
Energie: celkem 3 843 kcal, 1 kousek asi 55 kcal
SÓJOVÉ VANILKOVÉ ROHLÍČKY
Budeme potřebovat:150 g pšeničné mouky celozrnné, 100 g sójové mouky hladké, 50 g přírodního cukru, 120 g čerstvého nebo rostlinného másla, vodu. Na obalení: 60 g cukru moučka, vanilkový cukr
Příprava:
Sójovou mouku na pánvi krátce opražíme. Necháme prochladnout a smícháme s celozrnnou moukou, cukrem a rostlinným máslem. Přidáme několik lžic vody a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na půl hodiny do chladničky odpočinout. Z těsta tvoříme malé rohlíčky, které pečeme při 155° C dorůžova. Horké rohlíčky obalíme v cukru.
Energie: celkem 2 193 kcal, 1 kousek asi 44 kcal
(Z knihy Pavly Momčilové: Celozrnné vánoční a slavnostní pečivo, MEDICA PUBLISHING, Čestlice)