Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Patron „lidí od vody“

14. 5. 2019

Tisk

Vzpomenete si na sv. Jana Nepomuckého, když se procházíte po známém Karlově mostě? Na kamenném zábradlí směrem k Pražskému hradu každého upoutá do hladka ohlazený kříž a kovový monument s rytinami světce. Připomínají smrt mučedníka a jednoho z českých zemských patronů – právě tady jej před 626 lety pomocníci krále Václava IV. svrhli do Vltavy.

Vydání: 2019/20 Biskupové k eurovolbám, 14.5.2019, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma 20

Jan z Pomuku se narodil kolem roku 1345 v dnešním Nepomuku jako syn místního rychtáře. V Praze se stal bakalářem práv a doktorát získal na univerzitě v italské Padově. Po návratu byl roku 1389 jmenován generálním vikářem pražského arcibiskupa a ocitl se přímo v centru mocenského boje mezi církví a králem. V jedné z mnoha rozepří mezi Václavem IV. a arcibiskupem Janem z Jenštejna skončil Jan z Pomuku a tři další Jenštejnovi úředníci na mučidlech. Jan utrpení nepřežil, jeho mrtvolu shodili z Karlova mostu do Vltavy.
Kult sv. Jana Nepomuckého je nerozlučně spojen s českým barokem, kdy Jan patřil k nejvýznamnějším světcům rakouské monarchie. Je zemským patronem Čech a Bavorska. Je uctíván jako mučedník zpovědního tajemství a patron při přírodních pohromách a povodních. Svatojánské sochy patří k typickým atributům české krajiny, především na mostech (sv. Jan jako patron vod). Podle sv. Jana Nepomuckého bylo roku 1929 také pojmenováno Nepomucenum, česká papežská kolej v Římě.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou