Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Zkusili jste dovolenou s rodinnými centry?

24. 7. 2006

Tisk

Vydání: 2006/30 Křesťané a lenost, 24.7.2006

Máme čtyři děti a náš příjem stačí jen na skromný život. Přesto bychom dětem rádi dopřáli kromě skautského tábora i rodinnou dovolenou. Církevní organizace v tom prý rodinám pomáhají. Na koho se máme obrátit?

„Být spolu, naplnit čas společnými zážitky, vytvářet si archiv společných příhod jako základ pro mezigenerační vzpomínky – i to může být důvod ke společné rodinné dovolené. Vždyť kdo by nechtěl mít pevné rodinné základy,“ řekl nedávno rodinný poradce a psycholog Josef Zeman. Společná dovolená s dětmi je někdy opravdu víc než hromada drahých dárků pod stromečkem nebo luxusní pokoje na mořském pobřeží.
Při její přípravě můžeme začít třeba takto - podáme si inzerát a hledáme pronájem chaty nebo chalupy. Musíme si sami vařit, ale jsme spolu a mimo obvyklé starosti. Můžeme poznávat jiný kraj a hlavně sami sebe. Můžeme si to zkrátka užitečně užívat. Kde inzerovat? Například v Katolickém týdeníku nebo v občasnících církevních rodinných center – známé brněnské Kamínky určitě nejsou jediné. Majitelů chat a chalup ochotných levně pomoci mladé věřící rodině je více, než tušíme. Ale sami k nám domů s nabídkou nepřijdou.

POZNÁNÍ, REKREACE, MODLITBA
Pokud toužíte po společenství dalších rodin, pak začněte procházet (nejlépe už od ledna) internetové stránky rodinných center (www.rodiny.cz), nabídka je bohatá. Najdete tam i odkaz na naši stránku www.rcblansko.cz. Již více než deset let pořádáme týdenní Manželskou abecedu pro každého a uvádíme ji zde jako příklad toho, co rodinná centra nabízejí. Každé však má jiné možnosti a realizuje jiné nápady.
Rodinné centrum Blansko je určeno všem manželským párům včetně seniorů, věk a počet dětí není rozhodující. Vytváříme prostor pro rozvoj manželské komunikace a možnost pohledu na sebe a partnera zase trochu jinak. Nabízíme poznání toho, „jak to funguje jinde“, prostor pro budování nového společenství rodičů, dětí i celých rodin a k tomu ještě špetku humoru. Dopoledne vyplňuje samostatný zážitkový program pro manželské páry a pro jejich děti libovolného věku jsou připraveny hry. Rekreační část setkání je v odpoledních hodinách a lze ji trávit buď individuálně, nebo je možné vytvářet neformální výletní „expedice“. Oblíbené jsou večerní souboje pro malé i velké a najde se i prostor k osobním rozhovorům, konzultacím a samozřejmě i pro společné ranní a večerní modlitby. Součástí pobytu je jeden zcela volný den, jehož program je v kompetenci každé rodiny.
Ubytování a stravování máme obvykle zajištěno v internátě některé střední školy v zajímavých lokalitách naší republiky s dobrými klimatickými podmínkami a zajímavými památkami. Každá rodina má svůj samostatný pokoj (početnější i dva), sociální zařízení jsou obvykle společná na chodbě. Stravování je formou plné penze, možno zvolit menší („dětskou“) porci bez ohledu na věk. Tomuto standardu ubytování a stravování odpovídá i přiměřená cena. Naše centrum oslovuje také sponzory a můžeme tak poskytovat slevy početnějším rodinám (tři a více dětí). Ve zvláštních případech nám můžete svoji dovolenou i splácet.
MILANA a MIROSLAV VYKYDALOVI, Rodinné centrum Blansko


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou