Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Homilie: Pokorným se dá poznat

5. 12. 2017

Tisk

Každý člověk touží po útěše, zejména v době, kdy je mu těžko, cítí se sám, připadá mu, že mnohé pokazil. Službou křesťanů tomuto světu by měla být právě i účinná útěcha, vycházející z lásky a soucitu, pocitu sounáležitosti se všemi lidmi a potvrzená našimi skutky ve prospěch bližních. Pramenem této útěchy je Bůh sám, ne naše dovednosti, a už vůbec ne naše řečnické umění. Druhé můžeme těšit jen tou útěchou, jakou Bůh těší nás.

Vydání: 2017/49 Papež jako vyslanec míru a pokoje, 5.12.2017


Útěšné čtení z proroka Izaiáše bere vážně tragiku hříchu, selhání, skutečná útěcha nemůže totiž zlehčovat skutečnost hříchu. Zdrojem naší obrovské radosti je právě to, že Bůh nás našel i na dně našich pádů, navzdory nim nás nese ve svém klínu. Bůh mluví ústy posla k našemu srdci, ke středu naší bytosti, kde se ve svědomí rozhodujeme pro svobodu. On sám v nás obnoví schopnost volit dobro. Ve vtěleném Ježíši Kristu sníží hory naší pýchy, daruje nám svou pokoru, když se budeme sklánět k Jeho jeslím a k bolesti sester a bratří. Zarovná příkopy našich selhání a na kříži (dle některých legend zbudovaném z dřeva jeslí) nás vynese do Otcova domu.
Jan Křtitel v začátku Markova evangelia, radostné zvěsti o zachraňující Boží lásce, plní úlohu Siónu, který v prvním čtení volá z vysoké hory: „Hle, váš Bůh!“ Jeho úkolem bylo rozlišit Božího Syna. Tím vrcholí celé starozákonní proroctví. Před realitou přicházející Boží lásky bychom neobstáli, kdyby nám Bůh nedaroval kající srdce. Křest vodou je u Jordánu výrazem touhy po změně života tváří v tvář přicházejícímu Bohu. Je-li před námi skutečně dobrý člověk, vnímáme o to bolestněji své slabosti, ale zároveň nás jeho dobrota vede k touze po proměně. A což teprve stojíme-li před tváří Boha, pokorně se nám blížícího v našem těle. Motivem adventní askeze je tato vnitřní touha připodobnit se mu, učinit mu prostor, zbavit se vší náhražkové radosti, vysvléct se z přetvářek a sebezajišťování a mít dost pokory, abychom se nezalykali hněvem nad sebou a sebelítostí, ale zaradovali se, že Bůh nás přijímá.
Adventní doba se svým vyústěním v slavnosti Narození Páně nám umožňuje prožít oba aspekty čtení této neděle: studenost hříchu i teplo Boží lásky. V našich krajích i příroda a počasí odhaluje více vše, co v létě bylo skryté. Není to vždy lehký čas: unaveni z krátícího se dne a stresu konce roku jsme často mrzutí a nevlídní, při přípravě radosti pro druhé se sami často cítíme opomíjeni, zveličené vzpomínky na to, co bylo dříve, ničí radost z toho, co je, uprostřed nadmíry slov o solidaritě, přátelství, setkávání rodin vyvstává o to víc osamocenost a nezajištěnost mnohých lidí. Ale to není přece celá pravda! Adventní přicházení Boha v nás přece obnovuje i radost z toho, že jsme spolu na této zemi, že jsme milováni a že tedy můžeme beze strachu milovat. K tomu nemusíme být silní, ale pokorní. A tak je pokora, zase nám dnes zviditelněná v Janu Křtiteli, jediným předpokladem radosti z Boha.
Nezapomínejme, prosím, že největším darem druhým lidem je ukázat jim na Ježíše Krista: „Hle, náš Bůh!“ – slovem, ale hlavně skutkem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou