Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Salesiáni seznamují v postě s africkou kuchyní

10. 3. 2010

Tisk

Vydání: 2010/11 Politické procesy 50. let, 10.3.2010, Autor: Jiří Prinz

S originálním způsobem postní přípravy přišli salesiáni z pražských Kobylis. Po celý měsíc březen nabízejí zájemcům možnost stravovat se podle afrického jídelníčku, který pro ně připravili.

Kuchyňkou salesiánského centra v pražských Kobylisích se line příjemná vůně. U pánvičky, na níž prská olej, stojí dva muži a cosi vaří. „U nás v Angole je vaření záležitostí žen. Dívky se to učí už od dětství, protože by se jinak nevdaly,“ říká jeden z kuchařů, Angolan Pedro Macaxi Ngonga, který žije v Čechách již patnáct let. „U nás to také tak bývalo,“ povzdychne si nad ženskou emancipací jeho pomocník u sporáku, známý houslový virtuos Pavel Šporcl a chápe se vařečky. Právě Pavel Šporcl je spolu s moderátorkou Adélou Gondíkovou hlavní mediální tváří celého happeningu. Zatímco známá moderátorka se rozhodla, že na konci měsíce připraví pokrm sama, Pavel Šporcl svěřuje přípravu jídla raději rodilému Afričanu Pedrovi. A co že se chystá dobrého? „Jídlo se jmenuje milpap s chakalakou a je to vlastně taková kaše s orestovanou zeleninou,“ vysvětluje Pedro. Celý happening je součástí projektu Adopce nablízko, jímž salesiáni chtějí pomoci ohroženým dětem a mládeži v různých koutech světa. Salesiáni prostřednictvím projektu vysílají do zemí, jako je Zambie, JAR, Mexiko, Indie a další, své dobrovolníky, kteří se zde starají o sirotky, děti ulice či o mládež s kriminálními sklony.

Šporcl: CHUTNÁ TO VÝBORNĚ!

Jídlo je již hotové. Pavel Šporcl pod dohledem Pedra nabírá sběračkou osmaženou zeleninu a navrch přikládá kopeček kaše. „U vás je kaše, brambory nebo knedlík označován jako příloha a maso je považováno za hlavní chod. V Africe je tomu naopak. Hlavním jídlem je kaše, zatímco osmažená zelenina slouží jako příloha,“ vysvětluje Pedro „drobný“ rozdíl. „Ale chutná to výborně,“ reaguje Pavel Šporcl a dodává: „Pokud tento projekt pomůže poukázat na chudobu Afriky, má smysl.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou