7.–13. září 2021
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

Svatý lékař ztrápených duší

7. 9. 2021

|
Tisk
|

KNIŽNÍ TIP Roberta Huneše

Životopis u nás dosud málo známého svatého lékaře z Neapole Giuseppa Moscatiho (†1927) vydávají Paulínky pod prostým názvem Doktor Moscati. Autorkou je italská řeholnice a zkušená životopiskyně Beatrice Immediata a o předmluvu se postarala průkopnice hospicové péče u nás Marie Svatošová.

Na životopisech mi nevoní nadbytek informací, kdy příliš košaté popisování zakryje podstatu sdělení. To patří k romantickému vyprávění. Mé obavy se však nenaplnily. Naopak. Na dva nádechy jsem přečetl svižně napsaný životopis, nezatížený zbytečným vyprávěním o neobyčejně obyčejném Pepinovi, jak Josefu Moscatimu říkali blízcí. Totiž o lékaři, hrdém Italovi, introvertovi se smyslem pro humor, o člověku laskavé duše a velké moudrosti. Byl svobodným laikem, který si nezvolil ani kněžství či řeholní život, ani manželství. A ačkoli předpověděl den své smrti, přesto stihl naplnit život smyslem, velikostí, radostí a dobrem. Jak? Tak, že po jeho úmrtí o něm jistý stařec napsal do kondolenční knihy: „Oplakáváme ho, protože svět v něm přišel o jednoho světce, Neapol o vzor všech cností a chudí nemocní v něm přišli o všechno.“

Asi nejvíce mi utkvěla jeho slova: „Pamatujte na to, že se nemáte starat jen o tělo, ale také o ztrápené duše lidí, kteří se k vám utíkají. Kolika bolestem ulevíte spíše radou a nasloucháním než strohým receptem, s nímž je odešlete do lékárny.“ Kdyby tak Josef Moscati věděl, jak se trefi l do hospicového vidění světa půl století před tím, než vznikl první novodobý hospic v Anglii. Snad i proto si jej hospice vybraly jako svého patrona.

Knížka Doktor Moscati – svatý lékař z Neapole je čtivé svědectví pro věřící i hledající. Medikům i lékařům může být inspirací k nalezení člověčiny v náročném povolání zdravotníka. A všem čtenářům pak směrovkou porozumění tomu, že každý z nás je jedinečnou neopakovatelnou lidskou bytostí, která má nekonečnou cenu.

Beatrice Immediata: Doktor Moscati – svatý lékař z Neapole (Paulínky 2021)

O autorovi| Autor je ředitelem Hospice sv. Jana N. Neumanna v Prachaticích

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou