7.–13. září 2021
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

S Verdiho mší do nového třicetiletí

7. 9. 2021

|
Tisk
|

Oslavit společným hudebním zážitkem kulaté 30. výročí své existence zve milovníky duchovní hudby Český filharmonický sbor Brno. Slavnostní provedení Verdiho Requiem je připraveno na 12. září do katedrály na brněnském Petrově.

Český filharmonický sbor (ČFS) založil roku 1990 hudební skladatel a sbormistr Petr Fiala a během tří dekád jej od amatérských počátků dovedl až na evropskou špičku. „Oslavy našeho výročí měly proběhnout už loni, kvůli koronaviru jsme je ale přeložili,“ vysvětlil KT Fiala. Letos na konci ledna tak ČFS představil první jubilejní koncert, přesně opakující program vůbec prvního vystoupení tohoto tělesa u sv. Jakuba v Brně v roce 1991 – Dvořákovy Te Deum a Lužanskou mši D-dur a oratorium Křest sv. Ludmily zkomponované přímo sbormistrem Fialou. Záznam koncertu si lze vychutnat na YouTube kanálu ČFS nebo v archivu České televize.

Do brněnské katedrály je pak připraven druhý program. „Uvedeme Verdiho Requiem, což je celovečerní dílo,“ pozval Petr Fiala. Večer uvede slovem 1. náměstek primátorky města Brna Petr Hladík, sóla přednesou pěvci Veronika Dzhioeva, Jana Sýkorová, Michal Lehotský a Jozef Benci. Sbor doprovodí ostravská Janáčkova filharmonie pod taktovkou Petra Popelky. Tuto zádušní mši – vůbec poprvé provedenou roku 1874 v Miláně – bude sbor letos reprízovat ještě v dušičkovém čase 5. listopadu v Brně a 11. listopadu ve Vídni. Slavnostním večerem 12. září zároveň ČFS zahájí svůj už 16. cyklus abonentních koncertů.

Do konce roku sbor vystoupí na řadě míst, od Brna přes Ostravu, Prahu, Strážnici nebo Varnsdorf. Dva zářijové koncerty věnuje i národní světici kněžně Ludmile. Protože se těleso zaměřuje zvláště na duchovní a chrámovou hudbu, vedle koncertních síní rozezní i řadu kostelů. Podrobný program je na webu sboru www.cfsbrno.cz, kde je též možné si koupit vstupenky včetně abonentního vstupného na nadcházející sezonu.

Giuseppe Verdi: Requiem. Zahajovací koncert 16. ročníku Cyklu abonentních koncertů ČFS Brno, 12. 9. 2021 v 19.00 v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou