8.–14. června 2021
Aktuální
vydání
20
Předchozí vydání
Hledat

Obsah

K poctě sv. Jana

7. 6. 2021

|
Tisk
|
image:Image Dientzenhoferův klenot zve charakteristickým schodištěm.
Dientzenhoferův klenot zve charakteristickým schodištěm. Snímek Wikimedia

Cyklem devíti koncertů k poctě sv. Jana Nepomuckého z kostela tohoto zasvěcení v Praze 2 na Skalce uctí hudební uskupení Bach-Collegium s dalšími umělci letošní 300. výročí Janova blahořečení. Kromě účasti naživo podle aktuálních epidemiologických pravidel jsou všechny koncerty přenášené a dále dostupné na Youtube kanále Bach-Collegia.

„Na programu nalezneme hodnotné skladby české i světové duchovní hudby, zvláštní akcent je věnován dílům vzniklým k poctě tohoto světce,“ zve za pořadatele Jiří Mátl. „Součástí dramaturgie jsou také skladby českých soudobých autorů. Ve světové premiéře zazní Magnificat k poctě sv. Jana Nepomuckého od Jana Bernátka, který skladbu zkomponoval přímo pro tento projekt,“ dodává Mátl.

Koncerty se konají od 16. května do konce kalendářního roku a vedle varhanice kostela na Skalce Lindy Sítkové a Bach-Collegia na nich vystoupí další zpěváci a instrumentalisté. Přesnější údaje jsou uvedené na webu lindasitkova.cz. Názvy jednotlivých večerů – „Prameni víry prýštící přes staletí“, „Symbole síly mlčenlivosti“, „Hvězdo zářící českým zemím“ atd. – inspirovala píseň Nepomuk Lied od P. Winfrieda Pilze, faráře německy mluvící farnosti při skaleckém kostele v letech 2010–2012. Kostel sv. Jana Nepomuckého na Skalce je dílem proslulého Kiliána Ignáce Dientzenhofera a pyšní se nástropní freskou Apoteóza sv. Jana Nepomuckého od barokního malíře Františka Antonína Müllera. Díky koncertům je možné tento málo známý prostor vidět a obdivovat zblízka.

Cyklus koncertů k výročí 300 let od blahořečení sv. Jana Nepomuckého, kostel sv. Jana Nepomuckého na Skalce, Praha 2, 16. 5. – 12. 12. 2021

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou