Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Víš, Češi dají na tituly...

28. 8. 2007

Tisk

Vydání: 2007/35 Hurá, škola začíná, 28.8.2007, Autor: Jan Paulas

Slůvko „beseda“ je dnes trochu zprofanované. Pamětníci jistě vzpomínají na různé besedy s horníky, hrdiny socialistické práce či se zasloužilými umělci. V současné době je beseda zase spojena s nezávazným povídáním, s propagací nějaké knihy či akce. Besedy o obnově břevnovského kláštera, které právě vyšly knižně, jsou naštěstí jiné.

Slůvko „beseda“ v názvu titulu odkazuje spíš na knihu Dialogů neboli Besěd papeže Řehoře Velikého. Ten se při jejím psaní uchyloval do ústraní a knihu pojal jako svůj fiktivní rozhovor s jáhnem Petrem, který za ním přichází a postupně se mezi nimi rozvíjí „beseda“. Za břevnovským převorem Prokopem Siostrzonkem však docházel skutečný Ondřej Dokoupil a celá jejich „beseda“ je nahlížena jeho očima. Jednotlivé hovory prokládá svými úvahami a pocity z pobytu v klášteře, ale i stručnými historickými exkurzy, kdy čtenáře seznamuje třeba se vznikem benediktinské řehole. Poklid kláštera se přenáší i do atmosféry rozhovorů, což ještě umocňují snímky z klášterního archivu nebo fotografický cyklus Jindřicha Štreita z roku 1993, kdy klášter slavil milénium. Kniha je rozdělena do tří besed. V první dává P. Siostrzonek nahlédnout do svého života a přibližuje vlastní cestu do Benediktovy řehole. Začíná u svých předků, vzpomíná na ministrantské mládí v Českém Těšíně, na kněze, kteří ho ovlivnili, na seminář i na vojenská léta v době, kdy hrozil vpád vojsk Varšavské smlouvy do Polska, ale i na osudové setkání s benediktinem Alešem Gwuzdem. Tato část knihy je nejživější a čtenáři přijde až líto, že nemohla být delší. Ale hlavním „hrdinou“ knihy není převor, nýbrž klášter, resp. jeho novodobá historie – a té je věnována druhá a nejdelší beseda.
V roce 1950 byl břevnovský klášter přepaden a řeholníky čekala internace, některé vězení (jako tehdejšího opata Anastáze Opasek) a jiní odešli do exilu, kam se po letech žalářování uchýlil i Opasek. Pád komunismu ale náhle otevřel možnost návratu benediktinů na Břevnov. Rozptýlená a oslabená komunita neměla ve svých řadách příliš členů, kteří by byli schopni podstoupit maratón úředních, právních a další jednání, jež nutně souvisely s návratem. Anastáz Opasek vložil tento úkol na bedra mladého benediktina Prokopa Siotrzonka a jeho obavy, že se s ním nikdo nebude bavit, rozptýlil jako dobrý znalec české nátury překvapivou nabídkou: „Víš, Češi dají na tituly. Kdo má nějaký titul, je někdo, i když tomu nikdo nerozumí. Mohl bys být převorem – a jako s převorem už s tebou mluvit budou.“ A tak ho ještě před Vánoci 1989 telefonicky jmenoval převorem kláštera. A že to byla šťastná volba ukazují nejen následující stránky, ale i dnešní pohled na břevnovský klášter. Druhá beseda sice místy ztrácí spád, ale zato nabízí plastický vhled, co všechno obnáší takový návrat komunity do mateřského kláštera – včetně starostí, čím se bude topit, kdo bude vařit, kde se seženou peníze na běžný provoz a kde vůbec složit hlavu, když v samotném klášteře je 17 kilometrů archivních spisů ministerstva vnitra.
Třetí beseda je pak o mnišském životě, o vztahu kláštera k jeho okolí a o tom, čím může být benediktin prospěšný dnešnímu člověku.
Prokop Siostrzonek, Ondřej Koupil: Besedy o obnově břevnovského kláštera
(Benediktinské arciopatství sv. Vojtěcha sv. Markéty 2007)


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou