Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Kdyby všichni chlapi světa...

2. 1. 2007

Tisk

Vydání: 2007/1 Novoroční předsevzetí, 2.1.2007, Autor: Jaroslav Someš

Už Bertolt Brecht říká, že ve válce to, co se těm nahoře jeví jako vítězství, může být pro ty dole porážka, a naopak. Z pohledu řadového vojáka se boj jeví zcela jinak než od velitelského stolu. Síla nejlepších válečných filmů – stejně jako válečných románů či dramat – spočívala vždycky právě ve schopnosti vžít se do pocitů ne těch, kteří válku vedou, nýbrž těch, kdo jsou do ní posíláni.

V současné době však můžeme ve světové kinematografii zaznamenat v přístupu k válečné tematice určitý posun. Čím víc se vzdalujeme od posledního celosvětového konfliktu, tím je ve filmu onen pohled „zdola“ vzácnější. Lhostejno, jde-li o příběh z historie dávné či novodobé. Jako by se válečné běsnění a osudy lidí v něm staly jen atraktivním pozadím pro akční příběhy, ve kterých s výjimkou existence hlavního hrdiny na nějakém tom dalším lidském životě už tak moc nezáleží.
Tím vzácnější a příjemnější je setkání s dílem, které jde záměrně proti podobným trendům a navazuje na linii nejhumánnějších tradic evropského filmu. Snímek Šťastné a veselé vznikl v koprodukci Francie, Německa, Velké Británie a Rumunska. Mezinárodní je také jeho herecké obsazení, přičemž poslední ze jmenovaných zemí poskytla prostor pro natáčení. Mezinárodní je ale především příběh filmu a dosah jeho poslání. Jde o epizodu z 1. světové války, z bojů v Alsasku, kdy proti sobě stáli na jedné straně Němci, na druhé Francouzi podporovaní Skoty. O Vánocích roku 1914 tam prý opravdu došlo k mimořádné události – vojáci z obou stran fronty odložili zbraně, zapomněli na nepřátelství a společně oslavili svátky míru.

Půlnoční MEZI ZÁKOPY
To, co v životní realitě bere dech, může mít ve filmovém zpracování povážlivě blízko k slzavému sentimentu. Scénárista a režisér Christian Carion se však dokázal tomuto nebezpečí vyhnout, aniž by přitom oslabil hluboký citový náboj svého vyprávění. Od samého počátku (prolog tvoří absurdně xenofobní dětské básničky) totiž nenadržuje žádné z bojujících stran. Postupně sbližuje svého diváka s protagonisty příběhu a dokáže klíčový moment, půlnoční mši slouženou skotským knězem u venkovského kříže uprostřed zákopů, gradovat dál, k božíhodovému ránu, kterým zázrak štědrovečerního srozumění protivníků nekončí. Snad právě tady je jeho příběh nejvýmluvnější a nejsilnější. Pokud jde o samotný děj, je ovšem také jasné, že v tomto okamžiku musí zákonitě přijít zásah z vyšších míst, z velitelských štábů, a dokonce i od církevních institucí. Válka je neúprosná...
Carion si pro svůj film vybral výborné herecké obsazení. Skutečnost, že každý z účinkujících tu mluví svou mateřštinou, podtrhuje nejen autenticitu výkonu, ale hlavně základní myšlenku filmu – přes rozdílnost jazyků se všichni dokážou domluvit. Za zmínku stojí také účast dvou operních hvězd, Natalie Dessayové a Rolanda Villazóna, kteří propůjčili své hlasy Dianě Krugerové a Benno Führmannovi, přestavitelům dvojice pěvců, jejichž setkání v zákopech odstartuje onu podivuhodnou štědrovečerní noc.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou