Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Jak se rodila naše svoboda

18. 11. 2014

Tisk

Jiří Lábus jako komunistický premiér Adamec, Oldřich Kaiser coby jeho protřelý poradce, Marek Daniel hrající Václava Havla či Václav Jiráček v roli Václava Malého.

Vydání: 2014/47 Kardinál Parolin oslavil s Čechy svobodu, 18.11.2014, Autor: Jan Paulas

Tyto a další postavy můžete od 16. listopadu vidět v nových dílech televizního seriálu České století každou neděli večer na ČT 1. Ty jsou celkem čtyři a mapují klíčové momenty našich novodobých dějin.
První díl s názvem Musíme se dohodnout líčí týden po 21. srpnu 1968, kdy je Pražské jaro zadušeno pásy okupačních tanků a českoslovenští představitelé odjíždějí na potupné jednání do Moskvy. Druhý díl Je to jen rock’n’roll, který uvidíte v neděli 23. 11., zachycuje události roku 1976: před pražským soudem probíhá proces se skupinou The Plastic People of the Universe a rodí se myšlenka Charty 77. V normalizačním bezčasí se začíná cosi dít.
O listopadových událostech roku 1989 pojednává 30. 11. třetí díl Poslední hurá. Tvůrci nabízejí pohled do nitra Sametové revoluce a dramatické dění osekávají na střet dvou světů u jednoho jednacího stolu – idealismus se zde potkává s cynickým pragmatismem, nezkušený biblický David s ostříleným Goliášem, který ovšem stojí už na hliněných nohou. Poslední díl pozoruhodné filmové série s názvem Ať si jdou se na obrazovkách objeví 7. 12. a zachycuje rozpad Československa.
Televizní cyklus České století, který vznikl podle scénáře Pavla Kosatíka, nabízí osobitý pohled na mezní okamžiky let 1918 až 1992. „Cyklus neusiluje o rekonstrukce tehdejších událostí, nýbrž o vytvoření situací, v nichž diváci mohou spoluprožívat s historickými postavami jejich pocity, pochyby, odhodlání i obavy,“ prozrazuje režisér cyklu Robert Sedláček. Silnou stránkou seriálu je kvalitní herecké obsazení – třeba postava Václava Havla je pro Marka Daniela bezesporu zatím životní rolí.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou