Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Zvony pro Sýrii zněly napříč světem

25. 10. 2016

Tisk

Zvonění hrany syrskému Aleppu, kde kvůli válce neustále umírají lidé, se ze severu Evropy rozšířilo i do celé České republiky. Někteří politici už otevřeně mluví o genocidě v Sýrii.

Vydání: 2016/44 Zvony pro Sýrii zněly napříč světem, 25.10.2016, Autor: Tomáš Kutil



Katolíci a protestanté se tak připojili k celosvětové výzvě Hlas zvonů pro Aleppo. „Biskupové se rozhodli podpořit trpící bratry a sestry, kteří žijí na Blízkém východě. V našich farnostech se tak od pátku 21. do neděle 23. října v 17 hodin rozezněly zvony na znamení ukřižovaného a vzkříšeného Krista, jenž trpí ve všech bezbranných a do nelidských podmínek uvržených lidí. On jediný je jejich i naší budoucností,“ prohlásil generální sekretář ČBK P. Stanislav Přibyl.
„Kéž je tento hlas zvonů také připomínkou naší vládě i vládám světa, že nesmí mlčet a musí aktivně jednat, když jsou porušována základní lidská práva a páchány válečné zločiny proti lidskosti,“ přejí si čeští a moravští biskupové.
Jako jedna z prvních v ČR se do zvonění za oběti syrského konfliktu zapojila farnost v Chebu. Tamní farář P. Petr Hruška vyzval i farníky. „Musím hned po páté odjet do Sokolova, ale přijde otec Richard a převezme to po mně. Přijďte také. Převzít štafetu. Nemusíme zvonit jen 10 minut, třeba i půl hodiny či hodinu. Naše věž bude otevřená,“ vyzval věřící.
S aktivitou přišla jako první Evangelická luterská církev ve Finsku, která vyzvala církve na celém světě, aby se zvony na jejich kostelech rozezněly jako výzva k modlitbě za oběti bombardování v Aleppu. Více než 200 finských farností zareagovalo a postupně se přidávají kostely v dalších evropských zemích, USA i Austrálii.
Na webových stranách výzvy bellsforaleppo.org je k dispozici i mapa, na které je vidět, které farnosti a sbory se k ní připojily. Připomínka vyvrcholila v pondělí 24. října – ve Světový den OSN.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou