Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Ztráta paměti ničí budoucnost

28. 1. 2020

Tisk

V pondělí 27. ledna uplynulo 75 let od osvobození Osvětimi. Představitelé církve i světoví politici se minulý týden sešli u památníku Jad Vašem v Jeruzalémě a v osvětimském koncentračním táboře, aby uctili oběti a zároveň varovali před vzestupem antisemitismu.

Vydání: 2020/5 První Neděle Božího slova, 28.1.2020, Autor: Tereza Zavadilová

 
 
Papež „továrnu na smrt“, kde zahynulo kolem milionu a půl Židů, ale též Romů, Poláků, Rusů a dalších, navštívil před čtyřmi lety, stejně jako dříve jeho dva předchůdci. Jak uvádí Vatican News, papež František tuto návštěvu připomněl minulý týden ve Vatikánu členům delegace amerického Centra Simona Wiesenthala: „Setrval jsem tam v tichu, abych vše zvnitřnil a modlil se,“ vzpomínal Svatý otec. Zmíněné centrum je pojmenováno podle známého židovského aktivisty a od roku 1977, kdy je založil rabín Marvin Hier, uchovává památku obětí holokaustu, snaží se potírat antisemitismus, rasismus a nenávist k menšinám. S Vatikánem udržuje dlouhodobé vztahy.
Ke Dni památek obětí holokaustu se papež vrátil i během nedělní promluvy před modlitbou Anděl Páně. „Jsme všichni pozváni vyčlenit si chvilku pro modlitbu a usebrání – a v srdci si říct: Nikdy víc!“ vyzval Svatý otec.
Rozhodně odsuzovat antisemitismus
Během promluvy k delegaci Wiesenthalova centra papež varoval, že k antisemitismu vede přibývající sobectví a netečnost ve společnosti, jež se stávají živnou půdou k rozkvětu populismu a nenávisti. Lidé jsou podle něj navíc příliš pohlceni vírem dění a jen s námahou se dokážou zastavit, aby zaslechli „volání trpícího lidstva“. A papež pokračoval: „Kolik zbytečných slov, kolik času promrhaného napadáním a obviňováním, kolik hanlivého křiku, aniž se dbá na to, co se říká. Ticho naopak napomáhá k uchování paměti. Jestliže ztratíme paměť, zničíme budoucnost. Výročí nevýslovné krutosti by mělo vybídnout k zastavení.“
Dále papež zdůraznil, že nikdy nepřestane rozhodně odsuzovat jakoukoli formu antisemitismu, a vybídl k řešení tohoto problému od kořenů. „Musíme se zasadit, aby se nešířila nenávist, a o rozsévání pokoje,“ zdůraznil Svatý otec. Docílit toho lze podle něj začleňováním a chápáním druhého člověka, zapojením těch, kdo zůstali na okraji, podporou „odepsaných“ lidí bez prostředků a pomocí obětem nesnášenlivosti a diskriminace.
Kdo, když ne my?
Podle koncilní Deklarace o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím (Nostra aetate) z roku 1965 pojí Židy a křesťany bohaté duchovní dědictví, což by mohlo, jak papež uvedl, pomoci při spolupráci na potírání projevů nenávisti. „Právě my jsme dnes v první řadě povoláni k této službě. Nesmíme si zachovávat odstup a vyřazovat ze společnosti druhé, nýbrž být jim nablízku a začleňovat je. Když to neuděláme my, kteří věříme v toho, kdo na nás z nebeských výšin pamatoval a vzal si k srdci naše slabosti, kdo jiný to učiní?“ tázal se při setkání s delegací.
Varování před nenávistí obsahuje mj. společné prohlášení předsednictva Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) a předsedy Komise biskupských konferencí zemí Evropské unie (COMECE) k výročí osvobození Osvětimi. „Navzdory dramatickým zkušenostem minulosti je svět, ve kterém žijeme, trvale vystaven novým hrozbám a novým projevům násilí. Stále v něm přetrvávají kruté války, genocida, pronásledování i nejrůznější formy fanatismu,“ píší biskupové. „Nesmíme dovolit, aby se pravda popírala ani aby se jí manipulovalo podle momentální politické potřeby,“ uvádějí a připojují se k papeži, který opakovaně nabádá, aby se lidé „hlasitě postavili rasismu, xenofobii i antisemitismu“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou