Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Tvrdý úděl dětí malomocných

4. 4. 2006

Tisk

„Je to úplně jiný svět, naprosto odlišný od toho našeho,“ popisuje své dojmy krátce po návratu z Indie P. František Kuběna SJ. V Indii je 18 oficiálních a více než 500 neoficiálních jazyků. Docela běžně tam potkáte lidi, kteří neumějí číst a psát - z žen jsou to tři čtvrtiny, mužská negramotnost se pohybuje okolo 45 %. „Ale číst a psát tam ani není potřeba,“ dodává P. Kuběna.

Mnoho lidí je bez práce, strava - pokud vůbec nějakou mají - to je dvakrát denně rýže a dušená zelenina. „Jedl jsem to, co oni, spal ve stejných podmínkách jako místní, to mi nedělalo žádný problém, i vodu jsem pil jen tak, nepřevařenou,“ říká František Kuběna, který se do Česka vrátil o poznání hubenější. Účelem jeho pětiměsíčního pobytu byl dohled nad stavbou 1. česko-indického nemocničního komplexu v Bhilajipahari, který tam buduje z peněz českých dárců sdružení Likvidace lepry. „Jsou tu hodně jiné technologie, jiné pracovní postupy, než na jaké jsme v Evropě zvyklí,“ popisuje a dodává, že na stavbách pracují především ženy: nosí na hlavách mísy s betonem, cihlami nebo pískem, zkrátka dělají veškerou těžší práci. Muži, ti je spíš řídí a zastávají důležitější funkce...

CÍRKEV BUDUJE LEPROKOLONIE

Vydání: 2006/14 Za dobrotu na žebrotu, 4.4.2006, Autor: Kateřina Beščecová

Z veškeré světové populace nemocné leprou připadají celé tři čtvrtiny na Indii, a právě pro ně má sloužit 1. česko-indická nemocnice. Její provoz bude zahájen pravděpodobně letos v říjnu a díky pojízdné ambulanci bude moci personál nemocnice pomáhat i lidem z okolí.

Na otázku, které momenty na něj zapůsobily během těch několika měsíců v Indii nejsilněji, P. František odpovídá: „Tvrdý úděl dětí malomocných a sirotků, které potřebují naši pomoc. Církev kromě toho, že se stará o malomocné, musí se také postarat o jejich děti. Problém je, že malomocenství v zemi má velmi špatnou pověst, podobně jako v dobách Ježíšových. Ten, kdo je malomocný, musí opustit vesnici. Důvod je jednoduchý, obyvatelstvo má z lepry strach. Je to hrozná nemoc, člověk zaživa hnije, rozpadá se a až donedávna proti tomu nebylo pomoci. Úspěšně se léčí teprve posledních 60 let!“ Mnoho lidí právě kvůli strachu z vyhoštění svou nemoc ukrývá a o to těžší je pak léčba. „Kdyby se nemoc podchytila hned v začátku, lidé se uzdraví bez větších následků. Jenomže často k lékaři přicházejí, když už je pozdě, mají znetvořené končetiny, a pak je třeba amputovat prsty, ruce, nohy...,“ vysvětluje kněz. Právě pro lidi, kteří léčbou prošli, ale nemají nic a nejsou ani schopni se postarat o své děti, církev v Indii buduje leprokolonie a pokouší se finančně podpořit jejich děti a zajistit jim vzdělání. „Podmínky, v nichž žijí, jsou pro nás nepředstavitelné, pro církev v Česku je tu velké pole působnosti,“ vyzývá P. Kuběna. „Například jsme si přáli, aby tam se mnou jely tři čtyři řeholnice od nás, ale z celé republiky se nenašly ani ty tři sestry, I to je vizitka naší duchovnosti. Přitom právě pro země Třetího světa je naše přítomnost důležitá,“ uzavírá P. Kuběna.

Přispět na výstavbu nemocnice i na pomoc trpícím malomocenstvím lze na kontě LL-LIKVIDACE LEPRY 189914227/0300, v. s. 111.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou