Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Rasismus je hřích, zní z Ameriky

9. 6. 2020

Tisk

Proti „hrůze, zlu a hříchu rasismu“, jak nerovný přístup k druhým lidem podle barvy kůže označil americký kardinál Timothy Dolan, už řadu dní protestují desetitisíce lidí nejen v USA.

Vydání: 2020/24 Návrat Mariánského sloupu, 9.6.2020, Autor: Alena Scheinostová


 
Roznětkou bylo zabití šestačtyřicetiletého Afroameričana George Floyda v Minneapolisu 25. května. Skupina policistů jej zatýkala, když se pokoušel platit padělanou bankovkou. Jeden z nich muže povalil a udusil jej poklekem na krk. Floydovo naříkání: „Nemohu dýchat“ (I Can’t Breathe), se stalo jedním z hesel, které si protestující osvojili jako metaforu postavení černošských občanů USA.
Vedle jiných projevů rasismu jsou Afroameričané mnohem častěji cílem policejního násilí: podle statistik (viz mappingpoliceviolence.org či fatalencounters.org) jsou až třikrát více než běloši ohroženi, že zemřou v rukou policie. Kromě Floyda protestující připomínají pětadvacetiletého Ahmauda Arberyho, kterého zastřelili dva bílí muži letos v únoru, když si byl zaběhat v parku, v domnnění, že jde o lupiče, či šestadvacetiletou zdravotnici Breonnu Taylorovou, kterou policie zabila v březnu v jejím bytě, kde se podle jejich mylného předpokladu ukrýval drogový dealer.
V příkrém rozporu s evangeliem
„Pro nás jako pro církev je rasismus v konfliktu s naším základním přesvědčením o lidské osobě stvořené k obrazu Božímu. A jsme povoláni to uznat a prosazovat,“ shrnul v rozhovoru pro Vatican News kardinál Peter Turkson, prefekt vatikánského Dikasteria pro službu integrálnímu lidskému rozvoji. „Zabití jiné lidské bytosti nejen ponižuje naši lidskost, ale také křičí k Bohu o slyšení a spravedlnost. A žádat spravedlnost znamená žádat velmi kladnou ctnost,“ dodal kardinál. Proti Floydovu zabití, ale především proti rasismu jako takovému se vyslovila celá řada veřejných představitelů nejen v USA, a to včetně papeže Františka a dalších pastýřů církve. 29. května odsoudilo nespravedlivé zacházení s Afroameričany v USA sedm předsedů tamních biskupských komisí (viz KT 23). „Příliš mnoho společenství napříč naší zemí cítí, že jim nikdo nenaslouchá, jejich stížnosti na rasistické zacházení jsou ignorovány – a my neděláme dost, abychom ukázali, že toto smrtonosné chování je v přímém rozporu s evangeliem,“ napsali mimo jiné biskupové v prohlášení, zveřejněném na webu episkopátu usccb.org.
V podobném duchu se přidal předseda Americké biskupské konference José H. Gomez. „Nepokoje v amerických městech odrážejí spravedlivou frustraci milionů bratří a sester, kteří ještě dnes zakoušejí ponižování, nedůstojnost, nerovné zacházení jen kvůli barvě své kůže,“ podotkl arcibiskup. Zároveň ale varoval, aby protestující nepropadali násilí. Ač velká část protestů probíhá pokojně, někde dochází k potyčkám s pořádkovými silami a k rabování, několik lidí přišlo o život. Zvandalizováno bylo několik kostelů v různých amerických městech, v Chicagu dav poškodil také obchod sester paulínek. Arcibiskup Gomez proto důrazně připomíná cestu nenásilného odporu Martina Luthera Kinga.
Na tradici pokojných protestů v USA apeloval i kardinál Turkson, který zdůraznil, že sám bratr zabitého George Floyda požádal o nenásilné jednání. „Kromě výzvy k nenásilí je na místě výzva k odpuštění,“ doplnil kardinál Turkson.
Biskupové se připojují
Diecéze a farnosti se proto snaží vnášet tón pokoje a smíření. Bernard Hebda, arcibiskup diecéze St. Paul a Minneapolis, kde byl Floyd zavražděn, se s několika kněžími připojil k pochodu na osudné místo a zde vedl modlitbu, které se účastnili i věřící dalších vyznání. Za Floyda sloužil zádušní mši. Farnost sv. Alberta v Minneapolisu zase ubytovala lidi z okolí, kteří se báli zůstat ve svých domech kvůli rozvášněnému davu.
Sociální sítě oblétl snímek biskupa elpaského Marka J. Seitze, který se jako první z katolických biskupů veřejně připojil k demonstrujícím a na symbolických devět minut poklekl na dlažbu s dalším heslem současných protestů „Black Lives Matter“ (Na černošských životech záleží). Desítky lidí se modlily růženec za překonání rasismu v Detriotu pod vedením místního arcibiskupa Allena Vignerona před bazilikou sv. Anny. Z popudu Komunity Sant’Egidio předsedal modlitbám na stejný úmysl irsko-americký kardinál Kevin Farrell, prefekt vatikánského Dikasteria pro laiky, rodinu a život, v římské bazilice Panny Marie v Trastevere.
Jezuitská Fordham University v New Yorku uspořádala 3. června online konferenci o výzvách, které situace klade před katolíky. Profesor teologické a sociální etiky na této univerzitě P. Bryan Massingale vyzdvihl s díky papeži Františkovi jako zadostiučinění, že „někdo s velkou autoritou v církvi řekl, co barevní katolíci říkají už dávno – že rasismus je problém životní důležitosti“, jak referovala agentura Catholic News Service. Řečníci se shodli, že „být pro-life“ se v církvi ustálilo výhradně jako „být proti potratům“, avšak tento přístup bohužel umožňuje „opomíjet“ další oblasti ochrany života, jako je sociální nespravedlnost vedoucí k bídě, masové věznění, nedůstojné bydlení nebo nedostupnost zdravotní péče, jež právě barevné lidi vinou předsudků postihují neúměrně častěji. Rasismus musí být podle řečníků odsouzen se stejným nasazením a vášní, s nimiž církev veřejně vystupuje, když mluví o umělých potratech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou