Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pět let papeže milosrdenství

13. 3. 2018

Tisk

Klíčové slovo Františkova pontifikátu je milosrdenství, píše kardinál Walter Kasper v časopise Il Regno, když se pokouší bilancovat pětileté působení papeže Františka.

Vydání: 2018/11 Pět let papeže milosrdenství, 13.3.2018, Autor: Lukáš Nosek


„Věřím, že toto je čas milosrdenství,“ odpověděl ostatně papež už v roce 2013 jednomu z novinářů při letu ze Světového dne mládeže v Riu de Janeiru. Tím zároveň popsal svůj pastorační program, ale i diagnózu naší doby, uvádí časopis Il Regno.
Tento týden uplynulo pět let Františkova pontifikátu. Papež, který překvapoval od počátku už tím, jaké si zvolil jméno i jak pozdravil dav na svatopetrském náměstí obyčejným „Dobrý večer“, překvapuje tím, jak se chová a žije, stále.
Jméno František si zvolil po světci kvůli starosti o chudé, nemocné, pronásledované. Papež, který od prvního dne ukazuje světu jeho nemoci a hledá jejich příčiny, obrací pohled církve na přehlížená témata, jako je ekologie a Amazonie, správné rozlišování, okraje společnosti, oběti zneužívání v církvi nebo postavení rozvedených.
Například o víkendu se papež František setkal s komunitou Sant’Egidio, která se stará o chudé v desítkách zemí světa a nyní slaví padesátiny. Její členy vyzval „k nové odvaze pro evangelium“, aby pomáhali proměnit lidský život na předměstích skrze přátelství; aby dokázali, že život je lidský až tehdy, když je „nablízku těm nejubožejším“. Jde o to „vytvořit společnost, v níž už nikdo nebude cizincem“, cituje z papežovy promluvy Vatikánský rozhlas.
Je nepopiratelně světovou celebritou, v čemž se podobá sv. Janu Pavlu II. Patří dokonce k nejoblíbenějším světovým osobnostem i v naší zemi. Udivuje, jak usedá do obyčejného fiatu, že na duchovní cvičení odjíždí s ostatními autobusem, že si telefonicky odhlásí noviny v Buenos Aires nebo zavolá někomu nemocnému, že neplánovaně vyrazí do tábora chudých na kraji Říma nebo za lidmi do obyčejného paneláku. Dělá to zejména během tzv. pátků milosrdenství, které zahájil v průběhu Roku milosrdenství před dvěma lety.
Papež František neustále připomíná lidskost, obyčejnost i prostotu. Naopak ostře pranýřuje mafii i bohaté státy, které zapomínají na chudé. Asi nejčastějším evangelijním obrazem, který užívá, je příběh o marnotratném synovi a milosrdném otci. Opakuje, že Bůh nás neopouští, ale vždy se k nám sklání.
Jít ke kořeni víry
„Papež František se ocitl mezi dvěma frontami uvnitř církve. Na jedné straně vyvolává strach a odpor fundamentalistického konzervatismu, na druhé straně je jeho vize pro mnoho liberálních reformátorů na Západě zklamáním,“ píše kardinál Walter Kasper v časopise Il Regno. „Jeho program není liberální, je radikální, jde ke kořeni. Proto sám František nemluví o reformě, nýbrž o konverzi celé církve, episkopátu a – což je pro papeže zaznamenání hodné – i papežství,“ dodává tento emeritní předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů a blízký spolupracovník Svatého otce.
K pátému výročí Františkova pontifikátu probíhá po světě mnoho akcí včetně konferencí a modlitebních setkání. „Přání mnoha lidí uvnitř i vně církve je, aby mu Bůh dal ještě více času a energie, aby dokončil své prorocké poslání,“ uzavírá kardinál Kasper.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou