Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Pán Bůh má rád smíšený les

13. 5. 2008

Tisk

Vydání: 2008/20 Mateřská dovolená - odpočinek, nebo zátěž?, 13.5.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Před dvěma týdny vydal Vatikán poselství k buddhistickému svátku Vésak. Kardinál Jean-Louis Tauran, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog, v něm píše o společné odpovědnosti křesťanů a buddhistů za planetu Zemi. Nejen nad touto aktuální výzvou se zamýšlíme s P. Ludvíkem Armbrusterem SJ, děkanem Katolické teologické fakulty UK v Praze, který v letech 1952–1999 studoval a pak vyučoval filozofii na jezuitské univerzitě Sophia v Tokiu.

Může toto vstřícné slovo z Říma rezonovat mezi japonskými buddhisty?

Mluvit o „japonských buddhistech“ je jako hovořit o „českých křesťanech“. Pro velkou většinu oslovených na obou stranách je jejich náboženství sotva něčím více než kulturním folklórem. Vzhledem k působení agresivních sekt jsou navíc Japonci vůči organizovanému náboženství alergičtí. Neočekávám proto, že by vatikánské poselství mohlo mít v Japonsku významný ohlas, i když na Japonce ekologické problémy samozřejmě doléhají.

Jak se vůbec Japonci dívají na křesťanství?
Jednou mi můj japonský přítel-filozof řekl: „Co vy, misionáři, jste nám vlastně přišli říct? Že vy – Evropané máte pravdu a že my všichni ostatní jsme na omylu? Vidíš, a tohle my neberem.“ Japonci pořád nahlížejí na křesťanství jako na náboženství víceméně euro-americké. V dlouhém období od konce 16. do poloviny 19. století dokonce považovali místní křesťany za pátou kolonu evropských kolonizátorů – a tak se je snažili vykořenit, jak se dalo. Prakticky tehdy utopili křesťanskou misii v krvi. Dnes přejímají ze Západu moderní přírodní vědu a technologické know-how, křesťanské vlivy však jen ve velmi omezené míře.

A co budoucnost křesťanské misie v Japonsku?
Stejně jako kdysi sv. Pavel pracně prosazoval, aby se pohané – pokud měli být pokřtěni – nemuseli stát nejprve Židy, tak by se dnes analogicky nemělo od Japonců a dalších Asiatů chtít, aby jejich konverze ke křesťanství zahrnovala i přijetí evropské kultury. Ostatně takový přístup nemá už ani v Asii šanci.

Donedávna se však evropská kultura vyvážela spolu s křesťanstvím, aniž by se tyto věci od sebe oddělovaly...
A pak ty naše misie po světě vypadají dosud jako filiálky římskokatolické církve. Naše křesťanská misie v Asii ještě není dost indická nebo japonská. Ještě pořád jsme teologicky v epoše, kdy se křesťanství vnášelo do východních zemí pod pláštíkem evropské kolonizace. Kolonie se však osamostatnily, začalo něco nového a my v církvi to musíme vzít vážně. Vždyť v jednotě s papežem není jen římskokatolická církev, ale také řeckokatolická, chaldejskokatolická a tak podobně. Tyto církve mají svou liturgii, své církevní právo, svou kulturní svébytnost, a přece jsou katolické. V budoucnu by těchto svébytných, a přece s Římem spojených církví mělo být v Asii ještě více – například čínskokatolická, japonskokatolická...
Pán Bůh má přece rád smíšený les. Monokulturní porost je navíc velmi slabý proti přírodním katastrofám a škůdcům. Je třeba dopřát jiným národům zasadit si seménko evangelia do své kulturní půdy.

P. Ludvík Armbruster SJ se v tomto týdnu dožívá 80. narozenin. Redakce Katolického týdeníku mu k tomuto životnímu jubileu srdečně blahopřeje.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou