Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nový americký prezident jako symbol naděje

11. 11. 2008

Tisk

Vydání: 2008/46 Mladí včera a dnes... ve světle 17. listopadu 1989, 11.11.2008, Autor: Martin T. Zikmund

Zvolení mladého Afroameričana Baracka Hussaina Obamy novým americkým prezidentem, k němuž došlo minulý týden, vyvolalo nejen v USA vlnu eufórie. Ani důraz na tradiční rodinné hodnoty nestačil republikánům na to, aby vyvážil neúspěchy americké vlády z posledního období.

Do Bílého domu se však nedostane nikdo z antikřesťanskou rétorikou, ale opět vyznávající křesťan – jen poněkud jiného střihu než George Bush. Víc než ke komukoli jinému bývá charismatický Obama přirovnáván k bojovníku za lidská práva černochů a kazateli Martinu Lutheru Kingovi. Tentokrát je však propojení s Afrikou ještě zřetelnější než u Kinga, neboť Obamův otec se narodil v Keni. Právě odtud přišel nezvykle vřelý ohlas na americké volby.

Náš muž v bílém domě
„Keňané přivítali zvolení nového presidenta Spojených Států s ohromným nadšením a pýchou,“ píše exkluzivně pro Katolický týdeník Anna Marta Gloserová z Keni, v jejíž západní části ve vesničce Kogelo se narodil Obamův otec. Jak uvádí, keňská část Obamovy rodiny sledovala volby v televizi a po vyhlášení jeho vítězství zavládla jak v Kogelu, tak v celé zemi všeobecná euforie. President Kibaki pogratuloval Obamovi ke zvolení a vyhlásil státní svátek na 6. listopadu, aby oslavy mohly pokračovat celou středeční noc. „Pro Afričany je Obamovo zvolení historickým přelomem a slibují si od něj někdy až nerealistické věci, že Obama bude Keni věnovat zvláštní pozornost a ´pomůže´ ji. Já osobně si ale myslím, že Obama bude největším přínosem pro Afriku svou svou znalostí tamní situace, a tak bude spíš rezolutní v požadavcích na africké vlády. A to zejména tím, že bude trvat na transparentnosti vládních projektů, na novelizaci právních systémů, na dodržovaní lidských práv a na fungujícím policejním systému,“ míni Gloserová. Podle ní stojí za povšimnutí, že Obamovo vítězství je v Keni slaveno křesťany i muslimy současně (Obama je křesťan, jeho otec byl muslim) a rovněž i všemi etniky. Obama je tak i v Africe symbolem pro vzájemný respekt a toleranci. „Jeho heslo ´Yes we can´ (Ano, my můžeme) rezonuje v každém a pro Afričany, kteří byli posuzováni jako méně než nerozvinutý kontinent, to znamena opravdu hodně,“ uzavírá Gloserová.

MODLITBY PŘEDKŮ VYSLYŠENY
Výkřiky radosti i díkůvzdání a všechny druhy spontánních oslav se hned spustily i na amerických ulicích, když se rozšířila zpráva, že Barack Obama byl zvolen prezidentem USA. „Všichni těžko nacházíme slova, kterými bychom mluvili o tomto převratném okamžiku v dějinách,“ svěřila se biblická teoložka afroamerického původu Renita Weems. Párty, při nichž se sledovaly průběžné výsledky voleb, se pořádaly v církevních společenstvích, v barech i na ulicích. „Ta, která se konala v mém domě, se skládala z pestré skupiny několika Afroameričanů, Američanů z Karibské oblasti a jednoho Žida. Když nám CNN oznámila výsledek voleb, vytvořili jsme kruh, vzali jsme se za ruce a děkovali Bohu za to, že vyslyšel modlitby našich předků, a za to, co naše oči mohou vidět a naše uši slyšet,“ dodala Weems. Jen by si prý přála, aby se tohoto dne dožil i její otec, který se narodil jako černoch na jihu Spojených států a nesměl ani dokončit školu.
„Vítězství Baracka Obamy je ,vykoupením‘ všech Afroameričanů, kteří bojovali, trpěli a zemřeli za svá občanská práva,“ nechal se slyšet v televizním interview bezprostředně po oznámení voleb reverend Jessie Jackson, někdejší spolupracovník Martina Luthera Kinga. „Pro velkou část světa bude prostřední jméno Baracka Husseina Obamy ikonou a důkazem odhodlání Ameriky jít cestou náboženského pluralismu,“ napsal zase katolický komentátor E. J. Dionne v listu the Washington Post.
Glosa k tématu amerických voleb na str. 3.



BLAHOPŘÁNÍ i OD PAPEŽE
Prostřednictvím velvyslankyně USA ve Vatikánu Mary Ann Glendonové zaslal papež Benedikt XVI. nově zvolenému prezidentovi Spojených států blahopřejný telegram, ve kterém ho vyzývá k budování „světa míru, solidarity a spravedlnosti“. Papež ujistil Baracka Obamu, že se za něj modlí, aby mu Bůh pomáhal v jeho „velké odpovědnosti ve službě národu a mezinárodnímu společenství“.
Obamovi popřál ke zvolení do úřadu prezidenta také Francis George, arcibiskup z Chicaga a prezident biskupské konference USA. „Naše země čelí mnoha nejistotám, a proto se modlíme, aby jste užíval svého úřadu a moci k tomu, abyste se s nimi utkal – a to se zvláštním zřetelem k těm nejzranitelnějším mezi námi. Jsme připraveni pracovat spolu s vámi na obraně a podpoře života a důstojnosti každé lidské osoby,“ ujistil Baracka Obamu kardinál George.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou