Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Nad Terchovou se vznáší duch Cyrila a Metoděje

15. 7. 2008

Tisk

Vydání: 2008/29 Katolická charismatická konference, 15.7.2008, Autor: Martin T. Zikmund

„Pozor na Terchovou, tam mají mládenci ostré nožíky,“ – toto úsloví znají Slováci od Bratislavy až po Bardějov. Jánošíkova rodná obec zaklíněná mezi majestátní štíty Malé Fatry si v národním povědomí stále zachovává svou osobitost. Nejsou to však jen Jánošíkovy slavnosti, které toto místo popularizují, známé se staly i cyrilometodějské dny. Ty se zde ve dnech 4. až 6. července konaly letos již po devatenácté.

„Tady v horách se věřícím podařilo víru udržet před různými formami útlaku, křesťanství je tady živé i dnes,“ svěřil se usměvavý šedesátník Pavel Baláž, elektrotechnik z Bytče. „Svůj podíl na tom má i cyrilometodějská tradice, ta se prostým lidem stala srozumitelná a blízká,“ vysvětloval.

NEZVYKLÉ KÁZÁNÍ
Největší slovenský chrám zasvěcený slovanským věrozvěstům se 5. července rychle plní věřícími. Začíná totiž hlavní bohoslužba třídenních slavností. Po modlitbě růžence a chvíli ticha vstupuje v liturgickém průvodu nejprve ministrant s křížem, po něm devět houslistů a tři čelisté se svými typickými „basičkami“ o dvou strunách, několik ministrantů, kněží a nakonec dnešní celebrant Mons. Michal Baláž, ředitel biskupského úřadu v Žilině. „Dej, abychom statečně vyznávali svou víru,“ zaznívá z jeho úst modlitba na úvod mše svaté.
Jeho kázání se pak vyvinulo zcela nečekaně. Nejprve ve své plynulé, formálně připravené řeči vyjádřil, co chtěl, a ocitoval přitom několik církevních dokumentů. Pak se zarazil, rozhlédl se po lidech a pravil: „V tuto chvíli jsem chtěl původně kázání skončit. Ale přišla mi na mysl ještě jedna věc: příští rok nás čeká několikero výročí počínaje 1140 lety od smrti sv. Cyrila a prvními narozeninami naší diecéze konče. Co kdybyste tato výročí uctili nějak tvořivě? Básní nebo nějakým řezbářským výtvorem?“ Zdá se, že církev si s ostrými nožíky umí poradit. Nad oltářem visí dřevořezba ukřižovaného Krista, na čelní stěně řezby patronů kostela, na bočních zdech čtrnáct dřevěných plastik křížové cesty a u vchodu do kostela je umístěn slavný vyřezávaný betlém z roku 1996, zvaný „terchovský“. Umělecká řezba se zde dosud pěstuje a úspěšně předává z generace na generaci. A nejen to. „V Terchové každý druhý hraje na housle, každý první skládá básně,“ přisazuje na konci mše svaté místní kněz Ján Halama, když děkoval kazateli za jeho slovo. Podle něj i toto umění souvisí s cyrilometodějskou tradicí. Jako tito bratři ovlivnili slovanskou kulturu vytvořením písma ve jménu evangelia, tak se zdejší lidé naučili svými řemeslnými dovednosti vyjadřovat svou víru.

PŘEDSEVZETÍ 
„Chystám se vytvořit kompozici kostela v Terchové zasazeného do okolní krajiny, nad tím se bude vznášet duch Cyrila a Metoděje,“ prozrazuje žilinský výtvarník Martin Bálik v nedaleké restauraci po skončení bohoslužby. Na dotaz, jak dlouho o tom přemýšlí, odpovídá: „Napadlo mne to dnes při kázání.“



JAK ŽÍT EKUMENICKY V KATOLICKÉM KRAJI
Na cyrilometodějských dnech se vedle křížové cesty, sochařské vernisáže, lidových tanců, promítání filmu a katolických bohoslužeb se konala i bohoslužba řeckokatolická a ekumenická. Ta první  v pátek 4. července, ta druhá – v neděli 6. července – spolu s evangelíky. Jak je možné pěstovat ekumenismus v kraji, který je celkově katolický, vysvětluje místní farář P. Ján Halama. „Svatí Cyril a Metoděj jsou přece ekumenickými postavami, už za svého života spojovali Řím a Byzanc,“ vysvětluje. „Proto řeckokatolíky z východního Slovenska sem zveme už 19 let a místní lidé se učí slavit bohoslužbu jednou v roce i podle jejich ritu.“  Ekumenické bohoslužby s evangelíky se konaly letos počtvrté. Podle P. Jána Halamy je to možné díky ekumenické iniciativě z krajského města zvané „Modlitba církví za město Žilina“. Ta má v programu podporovat jak ekumenismus, tak i lokální patriotismus. Ekumeničtí partneři jsou tedy do Terchové zváni.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou