Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Náboženští vůdci odmítají otroctví

9. 12. 2014

Tisk

Patnáct vrcholných představitelů světových náboženství minulý týden podepsalo ve Vatikánu deklaraci proti otroctví. Jako expert se setkání zúčastnil Mons. Tomáš Halík.

Vydání: 2014/50 Náboženští vůdci odmítají otroctví, 9.12.2014, Autor: Tomáš Kutil

„Fyzické, ekonomické, sexuální a psychologické zneužívání v současné době spoutává desítky milionů lidí v nelidskosti a ponížení,“ řekl papež František před podpisem deklarace. Tyto formy zločinnosti jsou podle něj o to horší, že všem lidem nepřiznávají stejnou míru svobody a důstojnosti. „Vyzýváme proto všechny věřící, náboženské představitele, vlády a podniky, všechny muže a ženy dobré vůle, aby vyslovili svou podporu a připojili se k hnutí proti modernímu otroctví ve všech jeho formách,“ doplnil papež.
Mezi signatáři byla například hlava anglikánské církve, canterburský arcibiskup Justin Welby, francouzský pravoslavný metropolita Emanuel, ale i zástupci z řad hinduistů, buddhistů, muslimů a Židů. Na pozvání papeže se události účastnili také experti na náboženství včetně českého kněze a teologa Tomáše Halíka.
Celkem je na světě podle nevládních organizací kolem 36 milionů novodobých otroků. Signatáři deklarace chtějí svým podpisem inspirovat duchovní i praktické činy všech lidí dobré vůle bez rozdílu vyznání, tak aby se dařilo otrockou práci mýtit a do roku 2020 zmizela úplně.
Canterburský arcibiskup Welby, který patří k ústředním iniciátorům deklarace, vyzval světové politiky k přijetí efektivnějších zákonů proti všem formám otroctví. Cařihradský patriarcha Bartoloměj, jenž se s papežem sešel minulý víkend, na vatikánském jednání prostřednictvím videozáznamu přirovnal nutnost boje proti otroctví ke snaze zachránit životní prostředí na Zemi, neboť podle něj jde o dvě strany téže mince.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou