Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Modli se za Paříž!

16. 11. 2015

Tisk

Polední zvonění zvonů uplynulou neděli, které se rozlehlo Českou republikou, nebylo jen tradičním ohlášením modlitby Anděl Páně.

Vydání: 2015/47 Modli se za Paříž!, 16.11.2015

Katolické farnosti vyslyšely výzvu kardinála Dominika Duky, aby hlas zvonů zazněl na památku obětí brutálních teroristických útoků v Paříži 13. listopadu. V čase uzávěrky si střelba útočníků vyžádala už 129 obětí a v nemocnicích trpí další stovky zraněných. Běsnění několika útočníků střílejících do nevinných lidí ve městě nad Seinou má podle posledních informací na svědomí Islámský stát, který se k nim také přihlásil.
Papež František: „Je to další část třetí světové války, která není ospravedlnitelná ani lidsky, ani nábožensky.“
Brutální atak zaskočil celý civilizovaný svět, okamžitě ho odsoudily náboženské autority včetně muslimů. Papež František přijal zprávu o teroru ve Francii podle tiskového mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho „se zděšením“. Podle Lombardiho jde o útok na mír celého lidstva. „Žádá si rozhodnou a solidární reakci ze strany nás všech, abychom se postavili šíření vražedné nenávisti ve všech jejích formách,“ dodal.
Svatý otec reagoval v sobotu krátce po poledni v televizi italských biskupů TV 2000 v přímém vstupu do vysílání: „Cítím dojetí a bolest. Zároveň tomu nerozumím. Pokud člověk učiní něco takového, opravdu se to těžko chápe. Jsem nablízku francouzskému národu, který velmi miluji, jsem nablízku rodinným příslušníkům obětí a za všechny se modlím. Je to další část třetí světové války, která není ospravedlnitelná ani lidsky, ani nábožensky. Toto není lidské. Jsem nablízku všem, kdo trpí, i celé Francii, kterou mám rád.“
Na „sérii útoků nevídané brutality“ reagoval předseda francouzské biskupské konference Georges Pontier výzvou k modlibám a pozval všechny katolíky ve Francii, aby se stali „tvůrci pokoje, jednoty a svědky naděje prostřednictvím modlitby, slov i skutků“. „Víme, že zlo nebude mít poslední slovo,“ povzbudil arcibiskup Pontier. „Mé myšlenky a modlitby směřují k obětem a jejich blízkým, k pořádkovým silám a zdravotníkům a k vládním autoritám, na nichž leží závažná odpověnost. V těchto těžkých hodinách jim vyjadřujeme důvěru,“ vzkázal zástupce francouzských biskupů Georges Pontier.
Francouzský prezident Francois Hollande, který okamžitě reagoval vyhlášením výjimečného stavu a třídenního státního smutku, již v sobotu potvrdil, že za útoky stojí tzv. Islámský stát.
V zasažených čtvrtích spontánně vznikla pietní místa, smuteční síně byly otevřeny i v kostelích. Po celé Francii se o víkendu sloužily mše svaté za oběti, jejich rodiny a za národ. V čase uzávěrky KT se ve francouzských diecézích rozeznělo zvonění hrany. V odpovědi na ně bude v pařížské katedrále Notre-Dame kardinál Vingt-Trois sloužit rekviem. Církev se tak připojila ke státnímu smutku. Všechny plánované farní akce a oslavy byly zrušeny.
K modlitbám vyzvali ve Francii nejen katoličtí biskupové, ale i další náboženští představitelé. Různí zástupci křesťanů, Židů, muslimů, ekumenických a mezináboženských iniciativ od pátečního večera vyjadřovali účast a zděšení z hrůzy a barbarství, které zasáhly Paříž. Francouzská muslimská sdružení v sobotu odpoledne vydala veřejné prohlášení, kde vyzývají „všechny mešity ve Francii a komunity věřících, aby se usebrali k modlitbám za mír v naší vlasti a bezpečí našich spoluobčanů“. Francouzský premiér Manuel Valls pak v televizním vysílání TF1 uvedl, že chce „vypovědět ze země všechny radikální imámy“ a „zbavit státní příslušnosti všechny, kdo zesměšňují ducha Francie“.
Vzápětí po útocích se po sociálních sítích i francouzských farnostech spojili lidé v modlitebním mostu za oběti. Jeho spojníkem byl tzv. hashtag #PrayForParis na sociálních sítích. Už po deseti hodinách od útoku dosáhl počet jeho užití 6,7 milionu.
Na smrtící násilí ve francouzském hlavním městě reagoval vzápětí po útocích i pražský arcibiskup Dominik Duka. „Útok v Paříži mne naplňuje smutkem, modlím se za oběti. Ti, kdo při něm volali ‚Allahu akbar‘, tedy ‚Bůh je mocný‘, si musí uvědomit, že Bůh je také spravedlivý a jistě ztrestá každého, kdo ničí chrám Ducha Svatého, tedy lidské životy,“ uvedl kardinál Duka, který také vyzval k modlitbám a rozeznění zvonů.
Autority islámu atentáty odsoudily
Rada muslimských duchovních v Saúdské Arábii útoky v Paříži odsoudila. „Islám neschvaluje terorismus a tyto činy odporují milosrdenství, jež islám přinesl světu,“ sdělila rada duchovních v prohlášení. Zničení terorismu na celém světě podle ní potřebuje soustředěné úsilí, které bude vycházet z „jednotného morálního postoje“. Velký imám univerzity při káhirské mešitě Al-Azhar šajch Muhammad Ahmad Tájib označil atentáty za odporný čin. „Nadešel okamžik, kdy se celý svět musí sjednotit k boji proti této zrůdě. Tyto činy jsou v rozporu s veškerými náboženskými i lidskými hodnotami a odporují všem civilizacím,“ řekl šajch.
Čeští muslimové: poselství islámu je milosrdenství, ne msta a nenávist
K brutálním útokům nemlčelo ani Ústředí muslimských obcí v ČR, jež odsoudilo teroristické útoky v Paříži a vyjádřilo soustrast rodinám zemřelých a zraněných, stejně jako solidaritu s celou Francií. Předseda Muníb Hasan se obává možného vystupňování negativních nálad vůči muslimům v Česku. „Ať už je aktérem kdokoli, tento čin naprosto odsuzujeme, nemůžu najít sebemenší odůvodnění, že někdo takto smýšlí a činí,“ prohlásil Hasan, dlouholetý představitel brněnské muslimské komunity. Podobné teroristické činy podle něj nemají žádnou oporu v islámu jakožto náboženském učení. Víru prý teroristé zneužívají k ospravedlnění zrůdných skutků. „Poselství islámu, dle slov Koránu, je poselstvím milosrdenství všem lidem, a ne poselstvím msty a nenávisti, kterou extremisté z Al-Káidy a IS šíří svou zločinnou politickou ideologií a teroristickými činy,“ uvedlo Ústřední muslimských obcí. Teroristé prý chtějí zasít strach a nenávist, destabilizovat Evropu a donutit ji ke zradě ideálů založených na demokracii, svobodě a lidských právech. Podle ústředí by se měla Evropa upevnit v tom, čemu věří, aniž by ovšem rezignovala na bezpečnost. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou