Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Denně prokazujte dobro, vyzval papež

3. 1. 2017

Tisk

Papež František na Nový rok, na který připadá Světový den míru, reagoval na tragické události v istanbulské diskotéce a znovu vyzval všechny lidi dobré vůle, aby terorismu čelili aktivním nenásilím.

Vydání: 2017/1 Denně prokazujte dobro, vyzval papež, 3.1.2017, Autor: Martin T. Zikmund



„Bohužel násilím byla postižena také tato noc slavení a naděje. Jsem zarmoucen a vyjadřuji svoji blízkost tureckému lidu, modlím se za četné oběti a zraněné a za celý truchlící národ,“ uvedl Svatý otec z okna Apoštolského paláce. A vzápětí dodal: „Prosím Pána, aby podpořil všechny lidi dobré vůle, kteří si odvážně vyhrnují rukávy s úmyslem čelit terorismu a tomuto krveprolévání, které vrhá na svět stín strachu a bezradnosti.“
Tento rok bude podle papeže dobrý do té míry, „v jaké se každý z nás bude denně snažit s pomocí Boží prokazovat dobro. Takto se vytváří mír: odmítnout skutkem nenávist a násilí a přitakat bratrství a smíření,“ zdůraznil František.
Příklady aktivního nenásilí
Svatý otec rovněž připomněl své poselství ke Světovému dni míru (letos již 50.), které bylo zveřejněno s předstihem v prosinci. V něm navrhnul přijmout aktivní nenásilí jako styl mírové politiky. Netýká se to přitom jen profesionálních politiků, ale i náboženských vůdců, manažerů i novinářů. V těchto sférách je podle papeže třeba „aplikovat blahoslavenství při vykonávání zodpovědnosti“. Být tvůrci pokoje, prokazovat milosrdenství, dokázat „snášet konflikt, řešit ho a přetvořit ho na spojující článek nového procesu“.
Petrův nástupce v tomto poselství ujistil, že katolická církev bude u každého pokusu o vytváření míru prostřednictvím aktivního tvůrčího nenásilí. Za příklad takového postoje vyzdvihl sv. Matku Terezu, Mahátmá Gándhího a Martina Luthera Kinga. Oznámil rovněž, že od 1. ledna 2017 vzniká v římské kurii nové dikasterium pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, které bude církvi pomáhat v tom, aby se stále účinněji zasazovala o „nesmírná dobra, jimiž jsou spravedlnost, mír a starost o stvoření“. V péči tohoto nového úřadu bude i služba migrantům, nemocným, vyloučeným a dalším potřebným.
Novoroční zvonění
V návaznosti na poselství papeže Františka k 1. lednu 2017 zazněla týž den při novoročních bohoslužbách v českých a moravských kostelích modlitba za mír. Vyzvala k tomu Česká biskupská konference, která se zároveň obrátila na kněze, aby v neděli 1. ledna 2017 v poledne rozezněli ve svých farnostech na několik minut zvony na podporu všech mírových snah, zejména na Blízkém východě, a na připomínku obětí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou