Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Brazilští laikové nás inspirují

9. 9. 2004

Tisk

Vydání: 2004/6 Handicapovaní, 9.9.2004, Autor: Olga Valeská

S KARDINÁLEM MILOSLAVEM VLKEM O CÍRKVI V BRAZÍLII
Pražský kardinál arcibiskup Miloslav Vlk strávil svou desetidenní lednovou dovolenou v Brazílii. Po návratu jej pro Katolický týdeník vyzpovídala Olga Valeská.

Proč jste si vybral právě Brazílii?
Jel jsem tam na pozvání asi dvaadvaceti brazilských biskupů, s nimiž se už léta stýkám při různých příležitostech, například na celosvětových biskupských synodách. Tam se vzájemně blíže poznáváme, a z toho pak vyplývají i různá pozvání. Setkáváme se společně i v rámci spirituality, nesené charismatem jednoty. K poslání biskupů totiž patří také budování jednoty v církvi. Do Brazílie jsem byl zván už dávno. V této době je tam léto, doba dovolených, a tak jsem byl opětovně zván, abychom společně strávili nějakou chvíli u moře, měli nerušený čas a prostor ke vzájemným rozhovorům, mluvili spolu o svých církvích a v neposlední řadě opravdu žili a zakoušeli atmosféru bratrských vztahů.

Jaká je situace katolické církve v Brazílii?
Brazílie je se svou obrovskou rozlohou a 180 miliony obyvatel největší katolickou zemí. Je to federace sedmadvaceti států, Brazilská biskupská konference přitom čítá 400 biskupů. Kněží je tam přesto nedostatek, a proto v tamních obrovských farnostech, které jsou často tak velké jako u nás celá diecéze, mají laici v církvi velice důležitý úkol. Domnívám se, že právě v této věci se můžeme od brazilské církve hodně přiučit. Do některých farností například přijíždí kněz jen jednou za rok. Není ovšem možné, aby i v takovýchto podmínkách život farního společenství ustrnul a nerozvíjel se dál, proto jsou pověřeny skupiny laiků, aby vedly celá společenství - nebo, jak říkají, základní komunity. Velká farnost má třeba dvacet takových společenství. Je obdivuhodné, jak žijí opravdovým náboženským životem a jsou i přes všechny obtíže spojeni s kněžími nebo s biskupem. Myslím, že takové aktivity laiků mohou být pro nás velkou inspirací.

Co konkrétně tyto komunity dělají?
Organizují nejrůznější aktivity a setkání, například biblická setkání, katechetickou práci, vzdělávání věřících, přípravy na křest, manželství i ostatní svátosti, ale konají i bohoslužbu slova. Když do takové farnosti zavítá kněz, laici přejímají odpovědnost za všechny praktické záležitosti a připraví i liturgii. Jestliže totiž mezi sebou nemají kněze, jsou ti, kteří jsou na to připraveni jak vzděláním, tak formací, schopni vést i liturgii. Většinou se pak po bohoslužbě slova podává i svaté přijímání.

Která místa jste v Brazílii navštívil?
Nejel jsem tam samozřejmě za turistickým atrakcemi. Navštívil jsem především Sao Paulo, dvacetimilionové město velkých sociálních kontrastů. Poblíž pak jedno velmi zajímavé místo, spjaté svým vznikem s úsilím jedné pozoruhodné ženy - Ginetty Calliari - jejíž jméno toto místo nese. Ginetta zemřela nedávno a proslavila se po celé Brazílii, protože její život byl prodchnut Kristovým evangeliem, to znamená, že byl především nesen láskou ke všem lidem, zvláště k chudým, byl prodchnut vytrvalým úsilím o jednotu mezi lidmi všech ras, náboženství, národů... Byla z Hnutí fokoláre a vybudovala zde v podstatě jakési malé městečko, kde je smyslem života žít ve vzájemných vztazích opravdu podle evangelia.

V tomto místě jsou také různé dílny a podniky, které se snaží, aby i podnikatelský život byl založen na principech evangelia. Snaží se v této oblasti řídit zásadami tak zvané 'ekonomiky společenství', podle níž nejde jen o co největší dosažený zisk, ale také o to, jak bude využíván, aby byl použit například také pro chudé, nejen na rozšiřování podniků apod. Určitá část zisku, většinou třetina, jde tedy chudým. Další třetina zisku je použita pro výchovu a duchovní i profesní formaci lidí, kteří by měli evangelium v srdci a byli schopni pro něj pracovat a žít i v této 'světské' sféře. Proto tam existují různé formační kurzy - pro laiky všech povolání a zaměstnání i pro kněze. Právě v době mé návštěvy zde probíhal kurz sociálního učení asi pro čtyři sta mladých lidí. Byli to věřící z celé Brazílie. Ti potom přinášejí své zkušenosti i do ostatních částí země. Toto místo, o němž hovořím a kterému se také říká Citadela Ginetta, je malý zázrak. Když jeho zakladatelka zemřela, vzdal jí brazilský parlament poctu a dík za vše, co pro zemi udělala.

Návštěva tohoto místa byla pro mne velikým zážitkem, neboť člověk tu vidí a může se hmatatelně přesvědčit, že evangelium je - jak říká list Římanům - opravdu Boží síla pro každého člověka, Boží síla, která reálně působí i ve společnosti.

Kardinál Vlk s brazilskými biskupy (Citadela Ginetta, Brazílie, leden 2004)

Snímek archiv M. Vlka


 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou