Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Beatifikace obětí válečného násilí

14. 6. 2022

Tisk

Deset alžbětinek – mučednic z konce druhé světové války blahořečil minulou sobotu v polské Vratislavi kardinál Marcello Semeraro, prefekt Kongregace pro kauzy svatých. Mezi nimi i sestru ze Šumperska.

Vydání: 2022/25 Papežská audience pro premiéra Fialu, 14.6.2022, Autor: Alena Scheinostová


 
Sestru Marii Paschalis Jahnovou (7. dubna 1916 – 11. května 1945) zastřelil voják Rudé armády v Sobotíně. Paradoxně sem na doporučení představené odešla z polské strany hranic pro větší bezpečnost poté, co rudoarmějci postoupili do Slezska a šířily se zprávy o násilí, které páchají právě i na řeholnicích. V tehdy německojazyčné oblasti v okolí Nysy od února do května 1945 zahynuly rukou sovětských vojáků – někdy i po trýznění a znásilnění – také sestry Edelburgis Kubitzki, Rosaria Schillingová, Adela Schrammová, Sabina Theinelová, Sapientia Heymannová, Adelheidis Töpferová, Melusja Rybka, Acutina Goldbergová a Felicitas Ellmererová. Nejstarší sestře Sapientii bylo 70 let. Sestra Paschalis je pohřbena na českém území v Sobotíně a s Českem ji spojuje i přízvisko, které jí věřící dali záhy po její mučednické smrti: Bílá růže z Čech.
„Blahořečení sestry Paschalis je pro nás novým povzbuzením, ujištěním, že žijeme v zemi světců a mučedníků nejen z dávných dob,“ vystihl pro KT arcibiskup Jan Graubner, předseda České biskupské konference, který tuzemskou církev reprezentoval při beatifikační slavnosti ve vratislavské katedrále. „Je také výzvou k novému pohledu na sudetskou část naší země. I tam jsou hroby světců. Věrnost Kristu a osobnímu zasvěcení Bohu až k smrti je silnou výzvou pro naši víru, která má problém s dodržováním věrnosti danému slibu,“ dodal arcibiskup.
Součástí slavnostní mše svaté, kterou přenášela polská televize, bylo odhalení obrazu nových blahoslavených, zazněl i list papeže Františka. Ten stanovil slavit památku sester každoročně 11. května. Generální postulátorka sestra Maria Paula Zaborowska přečetla před zcela zaplněnou katedrálou životopisy mučednic a poté řeholnice přinesly k oltáři vzácnou památku: mešní kalich, který se používal při liturgii v kapli sester v Nyse. Vojáci Rudé armády jej roku 1945 ukradli a nejprve používali k pití, potom do něj stříleli, takže je posetý průstřely.
„Při pohledu na tento kalich si v modlitbě a rozjímání vzpomeňme na pachatele zla a prosme Boha, aby každý respektoval život a důstojnost druhých,“ modlilo se poté shromáždění. Sestry před oltář přinesly také deset velkých svic se jmény mučednic. „Jejich mučednictví nás pobízí zamyslet se nad okolnostmi, které zažíváme dnes, v Evropě 21. století. Tváří v tvář scénám násilí, krutosti a nenávisti cítíme potřebu živit touhu po míru a pěstovat svornost gesty lásky, otevřenosti, přijetí a pohostinnosti,“ prohlásil při kázání kardinál Semeraro v narážce na Ukrajinu, za kterou byly vzápětí předneseny prosby a v ukrajinštině přečtena petice za mír. „Mír se buduje prostřednictvím konkrétních skutků nezištné lásky. To je konkrétní odpověď, kterou může nabídnout každý z nás. Nové blahoslavené jsou v tom pro nás velkým příkladem,“ dodal kardinál Semeraro.
Kongregace sv. Alžběty odhaduje, že podobně za druhé světové války zahynulo na různých místech až sto jejích sester. Celkem v Polsku, Německu a dnešním Česku rudoarmějci znásilnili podle Vatican News takřka třičtvrtě milionu žen, včetně řeholnic, a většinu z nich poté zabili.
V Sobotíně se 18. června bude slavit děkovná mše svatá. Až do 3. července si tu lze zahrát putovní poznávací hru o „Bílé růži z Čech“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou