Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Vatikán zveřejnil dokument o homosexualitě kněží

5. 12. 2005

Tisk

PŘIJÍMAT HOMOSEXUÁLY S RESPEKTEM A CITLIVOSTÍ

Vydání: 2005/50 Církev na horách, 5.12.2005, Autor: podle agentur

Instrukce je daleko méně radikální, než se očekávalo

V úterý 29. listopadu Vatikán vydal instrukci o kritériích povolání u osob s homosexuálními sklony. S napětím očekávaný dokument se však na veřejnost dostal již o týden dřív (viz KT č. 49) a jeho znění vyvolalo bouřlivé reakce aktivistů z řad gayů a některých politiků, a tak ještě několik dní před oficiální verzí už k ní biskupové Švýcarska a Německa vyjádřili své souhlasné stanovisko.

 

„Měli bychom vzít na vědomí, že tato - teprve nyní oficiálně publikovaná instrukce Svatého stolce - není ničím novým. Byla připravovaná už velmi dlouho, ještě za pontifikátu Jana Pavla II.,“ uvedl ve svém komentáři na portálu Kathnet církevní právník Alexander Pytlik (který byl v roce 2004 členem týmu papežské vizitace po skandálu v kněžském semináři v rakouském Sankt Pöltenu). „Mnozí právníci výslovně zdůrazňují, že katolická církev svým členům - a v tomto případě svým kněžím - bere právo na sexuální sebeurčení, a dokonce nerespektuje údajně všeobecně uznávané lidské právo... Ve skutečnosti však je to nanejvýš srozumitelný a zdařilý dokument k otázce homosexuality, který jasně ukazuje, že při přirozeném respektování vztahu mezi mužem a ženou a při respektování rodiny podle Božího plánu nelze hovořit o žádné diskriminaci,“ dodává.

Média již několik předcházejících měsíců spekulovala, že Vatikán hodlá všechny homosexuály bez výjimky vyloučit z kněžského úřadu. Řada z nich, aniž znala znění textu, ho odsoudila ještě před oficiálním zveřejněním, v tisku se objevily titulky typu: „Papež nechce žádné homosexuální kněze“. Jak však uvedlo Radio Vatikán, instrukce, kterou předcházela atmosféra senzace, je daleko méně radikální, než se očekávalo.

V úvodu šestistránkového dokumentu (který papež schválil 31. srpna 2005 a který podepsal prefekt Kongregace pro katolickou výchovu Zenon Grocholewski) stojí, že instrukce se nehodlá zabývat všemi otázkami v citové a sexuální oblasti, ale obsahuje normy týkající se konkrétní, v současné době naléhavé otázky: zda přijímat, nebo nepřijímat do semináře a ke kněžskému svěcení kandidáty, kteří mají hluboce zakořeněné homosexuální sklony. Dokument zdůrazňuje, že kandidát na kněžské svěcení musí dosáhnout citové zralosti, která mu umožní vytvářet správné vztahy s muži i se ženami tak, aby se pro svěřené společenství stal opravdovým duchovním otcem.

Text připomíná různé dokumenty, které od II. vatikánského koncilu až dodnes potvrzují učení církve o homosexualitě. „Katechismus rozlišuje mezi homosexuálními akty a homosexuálními tendence. O aktech učí, že jsou v Písmu svatém prezentovány jako těžký hřích. Tradice církve je stále považuje jako vnitřně nezřízené a odporující zákonům přirozenosti. Proto nemohou být v žádném případě schváleny. Co se týká hluboce zakořeněných homosexuálních sklonů, se kterými se můžeme setkat u určité skupiny mužů a žen, i ty jsou z objektivního hlediska v nepořádku a často pro dotyčné představují zkoušku. Takoví lidé musí být přijati s respektem a citlivostí, je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoli náznaku nespravedlivé diskriminace. Ve světle tohoto učení však kongregace považuje za nezbytné potvrdit, že církev, ačkoliv má k těmto lidem hlubokou úctu, nemůže přijmout do semináře a ke kněžskému svěcení ty, kteří praktikují homosexualitu, mají hluboce zakořeněné homosexuální sklony nebo podporují tzv. ,gay kulturu‘. Pokud by však šlo o přechodné homosexuální tendence, například v období dospívání, musí být překonány nejméně tři roky před jáhenským svěcením,“ stojí v instrukci. „Církev tedy musí předtím, než bude kandidát přijat k jáhenskému svěcení, ověřit, zda dosáhl citové zralosti,“ píše se v textu, který je uzavřen slovy: „Kongregace zdůrazňuje nutnost, aby biskupové, představení řádů a všichni zainteresovaní zodpovědní lidé pozorně rozlišovali způsobilost kandidátů od jejich přijetí do semináře až po svěcení.“

* * *

Reakce českých a moravských biskupů
Povolání ke kněžství nepatří mezi lidská práva, poněvadž  pochází od Boha a je jeho darem,“ uvádějí čeští a moravští biskupové ve svém prohlášení k vatikánské instrukci o kritériích pro výběr kandidátů kněžství. Jak dále píší, Kristus ustanovil za své reprezentanty muže, nikoliv ženy,  přičemž nárok stát se knězem nemá každý muž. „Právo rozlišit a hodnotit toto povolání má po všech stránkách diecézní biskup, který si tím volí své spolupracovníky. On také stanovuje podmínky, za kterých je uchazeč o kněžství přijat. Obecně řečeno, na povolání ke kněžství není nárok - podobně jako si člověk nemůže nárokovat umělecký talent skladatele, malíře a podobně,“ doplňují biskupové.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou