Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Umíme v rodinách předávat svou víru?

2. 3. 2005

Tisk

Předávání víry dětem - jeden z nejaktuálnějších problémů křesťanských rodičů - se stalo tématem setkání, které se o předposledním únorovém víkendu uskutečnilo v Duchovním centru sv. Františka z Pauly na Vranově u Brna. Odborníci z Česka, Chorvatska, Maďarska, Rakouska a Slovenska si v rámci sympozia „Předávání víry v rodině“ vyměňovali poznatky a zkušenosti z této oblasti.

Vydání: 2005/10 Svět řízený ženami, 2.3.2005, Autor: Václav Štaud

Biblicko-teologické základy předávání víry přiblížil biskup László Biró, který má v rámci Maďarské biskupské konference na starosti rodiny. Jako vzor vyzdvihl apoštola národů sv. Pavla a jeho předávání víry „vhod i nevhod“, které doprovázejí obdivuhodné evangelizační úspěchy a zároveň i prohry. Podotkl, že i navzdory tolika stoletím je studium Pavlova povzbuzování i napomínání pro případné šiřitele víry velmi inspirativní. „Především v tom, že Pavel nikdy nespoléhá na sebe, ale na Boží milost,“ uvedl biskup Biró.

Ředitel Národního katechetického centra při České biskupské konferenci P. Jiří Kaňa se v pojednání o předávání víry ve společenství - inspirován přáním Jana Pavla II. - obsáhle věnoval potřebě obnovy tzv. katechumenátní struktury prvotní církve. Jak řekl, její praxí bylo od začátku předávání víry nejen prostřednictvím kázání a svátostí, ale i skrze praktické a konkrétní společenství církve. „Také dnes by dítě už od útlého věku mělo vědět, že nepatří jen do své pokrevní rodiny, ale i do rodiny církve (tedy farnosti), a mělo by tuto příslušnost také rádo prožívat,“ doplnil P. Kaňa.

Profesor Hans-Ferdinand Angel z univerzity v rakouském Grazu pojal své téma mj. jako hledání postupně se vytrácejícího ideálu katechetické rodiny. Předávání víry v rodině se podle něj může uskutečňovat jen při živé komunikaci a při řešení konkrétních problémů. „Při hledání odpovědí na různé obtížné životní situace by tak děti měly umět nacházet bohatství víry a postupně na sebe brát i nároky, které z ní vyplývají,“ uvedl profesor Angel.

„Dětem bychom měli předat víru nedeformovanou, v níž je Bůh především naším milujícím ochráncem. Nikdy naopak nesmí být vnímán jako pojišťovna zdraví či majetku,“ povzbudil rodiče salesián Rudolf Smahel. Zaměřil se na téma předávání víry z perspektivy dětí. Kromě jiného poukázal také na nutnost kultivovaného klimatu rodiny a nenahraditelnou potřebu společné modlitby. 

Psychologickým předpokladům předávání víry v prostředí rodiny se věnoval ředitel Národního centra pro rodinu Josef Zeman. O třístranném vztahu dítě-škola-rodiče hovořil prof. Pero Aračić z Chorvatska. Připomněl také častou absenci základního náboženského a někdy i etického vzdělání.

Účastníci semináře se také zapojili do tlumočených diskusí ve workshopech. Před závěrem setkání promluvil na téma rodina a církev v současné evropě také rakouský biskup Klaus Küng. Ten také pak spolu s biskupem Lászlem Biró a brněnským pomocným biskupem Petrem Esterkou pak na závěr semináře celebroval ve vranovské poutní svatyni pontifikální mši svatou.

Sympozium se uskutečnilo v rámci Středoevropských katolických dnů a organizovalo je Národní centrum pro rodinu ve spolupráci s Konrad Adenauer Stiftung za finanční podpory Renovabis.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou