Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Duben 2024
Březen 2024
Únor 2024
Leden 2024
Prosinec 2023
Listopad 2023
Říjen 2023
Září 2023
Srpen 2023
Červenec 2023
Červen 2023
Květen 2023
Duben 2023
Březen 2023
Únor 2023
Leden 2023
Prosinec 2022
Listopad 2022
Říjen 2022
Září 2022
Srpen 2022
Červenec 2022
Červen 2022
Květen 2022
Duben 2022
Březen 2022
Únor 2022
Leden 2022
Prosinec 2021
Listopad 2021
Říjen 2021
Září 2021
Srpen 2021
Červenec 2021
Červen 2021
Církev.cz Zprávy Logo Duchovní péče Katolický týdeník E-shop Česká biskupská konference
Archivní článek

Tři různé školy - tři různí zřizovatelé

29. 9. 2009

Tisk

Vydání: 2009/40 Papež Benedikt XVI. v České republice, 29.9.2009

Založení škol v Ječné ulici iniciovala po roce 1989 jejich první ředitelka Eliška Hranáčová. Její bývalé kolegyně ji hodnotí jako zkušenou sestru a kantorku s křesťanskou orientací, ale i s odvahou nutnou při rozhodování o nových projektech.

V roce 1990 založila Eliška Hranáčová první ze škol – Střední zdravotnickou školu s křesťanským zaměřením. Zřizovatelem školy byl Národní výbor hlavního města Prahy, její patronkou byla Olga Havlová. Škola vychovávala i dětské sestry, do výuky byl zařazen předmět křesťanská etika a jako nepovinný předmět náboženství. Škola fungovala v části objektu v Ječné ulici, v přízemí ale stále zůstávala vojenská katedra a také zde svou terénní práci dělala Charita. To nebylo ideální spojení a objekt začal být postupně využíván jen pro školní účely.

Zdislava jako vzor obětavosti
V roce 1992 se novým zřizovatelem školy stalo arcibiskupství pražské a změnil se název školy na Církevní zdravotnickou školu blahoslavené Zdislavy. Zdislava jako vzor obětavosti a pečovatelského přístupu k bližnímu byla vhodným vzorem i pro sestry z Kongregace Dcer Božské Lásky, které jako majitelky budovy hledaly její smysluplné využití.
S ředitelkou Eliškou Hranáčovou se domluvily právě na tom, že by tu mohly působit školy vychovávající studenty v pomáhajících profesích. Protože se blahoslavená (a později svatá) Zdislava ocitla i v názvu nové střední školy sociální, dostala střední škola zdravotnická přídomek Jana Pavla II. „S radostí jsme přijali rozhodnutí pana arcibiskupa Vlka, v němž nám tento název povolil. Můžeme tak žákům přirozeným způsobem přibližovat myšlenky a osobnost tohoto velkého papeže,“ říká studijní vedoucí a zástupkyně na VOŠ zdravotnické Alena Hofmanová.
V roce 1992 přibyla v Ječné ulici Soukromá střední škola bl. Zdislavy se zaměřením na sociálně zdravotní péči. Během roku se transformovala na Církevní střední rodinnou školu bl. Zdislavy a připravovala studenty na práci v sociálních službách. Současnou podobu škola získala v roce 1998, kdy se transformovala na Střední sociální školu sv. Zdislavy, nedávno přibylo do názvu i slovo odborná. Zaměření nicméně zůstává od začátku podobné: vychovává žáky v oborech sociální péče, jako je sociálně-správní činnost a pečovatelská činnost.
Školy v Ječné byly od počátku nezávislými subjekty, ale jejich zřizovatelé se dohodli, že bude dobře, aby je řídil jeden ředitel, a nedocházelo tak k organizačním problémům. Hospodaření škol nicméně probíhalo vždy odděleně.

Škola ze Školské
V roce 1996 vznikla Vyšší zdravotnická škola Suverénního řádu maltézských rytířů. Školu konkrétně zřizuje České velkopřevorství. Od počátku jsou zde vychováváni specialisté v oboru diplomovaná všeobecná sestra a dětská sestra. Při zakládání školy pomohla ředitelce Elišce Hranáčové hraběnka Daisy Waldsteinová, která ji skontaktovala právě s maltézskými rytíři.
Důležitým letopočtem ve vývoji škol byl také rok 1997, kdy do Ječné přišlo mnoho pedagogů a žáků ze zrušené střední a vyšší zdravotnické školy ve Školské ulici v Praze. Ta podlehla tzv. optimalizaci, přestože se v oboru jednalo o jednu z nejrespektovanějších škol. Bývalá zástupkyně ředitelky ze Školské Martina Margaritovová, která dnes působí v Ječné, s úsměvem podotýká: „Už jsme v Ječné doma. Už nemáme tendence říkat: Jó, ve Školské, tam to bylo dobré…“ Kolektiv učitelů ze Školské se v novém působišti postupně přizpůsoboval jiným požadavkům, a přitom cítil, že byl novými kolegy přijat velmi vlídně.
Novou krev si pochvaluje i ředitelka škol Marie Hotmarová, která je ve funkci od roku 2001: „Moc jsem se toho od kolegyň ze Školské naučila, vnesly k nám například některé organizační novinky. Jsou to všechno báječní lidé a jsem ráda, že s nimi mohu spolupracovat. Jejich práce je u nás všude vidět.“ Všechny školy v Ječné ulici jsou Fakultními školami pedagogické fakulty UK.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou