Lupa
Obsah Obsah
Archiv
Portál
Archivní článek

Svatý otec putuje do Fatimy

10. 5. 2017

Tisk

Přesně 100 let od zjevení Panny Marie fatimským pasáčkům (13. května 2017) má na tomto portugalském poutním místě stanout Svatý otec František. Katolický svět se v modlitbě spojí s papežem, který sem přijede uctít Matku Boží a svatořečit Františka a Hyacintu Martovy.

Vydání: 2017/19 Svatý otec putuje do Fatimy Pouť, 10.5.2017, Autor: Martin T. Zikmund



„S Marií poutníkem naděje a pokoje“ – tak zní motto této 19. zahraniční cesty Svatého otce, který do Fatimy přicestuje podle Vatikánského rozhlasu už 12. května. Dopraví se tam helikoptérou z Monte Real, kde se po příletu setká s portugalským prezidentem Marcelem Rebelem de Sousou. Ve Fatimě se odebere rovnou do kaple Zjevení a po soukromé modlitbě pronese první ze čtyř plánovaných promluv. Všechny budou v portugalštině.
Po večeři se papež vrátí ještě jednou do kaple na obřad žehnání svící a modlitbu růžence. Od 22 hodin pak státní sekretář kardinál Pietro Parolin povede modlitební bdění ve fatimské bazilice. V sobotu 13. května bude papež František sloužit v bazilice mši svatou, při níž svatořečí Františka a Hyacintu Martovy, pastevce, kteří spolu se svou sestřenicí Lucií dos Santos byli mezi květnem a říjnem 1917 svědky šesti zjevení Panny Marie. Poté Svatý otec pozdraví nemocné a setká se s portugalskými biskupy. Do Říma se vrátí ještě týž den.
Fatima už po desetiletí přitahuje nejen poutníky, ale i Petrovy nástupce. Argentinec Jorge Bergoglio brzy po svém zvolení papežem obnovil zasvěcení celého světa Bohu skrze Pannu Marii Fatimskou, a to v návaznosti na Pia XII., který tak učinil uprostřed druhé světové války, a na Jana Pavla II., který na Pia XII. navázal v roce 1984 a v jubilejním roce 2000. Papež František navštíví toto významné poutní místo právě padesát let po Pavlu VI. Mezitím sem papežové přijeli čtyřikrát (1982, 1991, 2000 a 2010).
Aktuální cesta Svatého otce do Portugalska tedy představuje mimořádnou duchovní událost. „Nejde jen o významné jubileum. Fatima nám ukazuje, že duchovními prostředky lze obnovovat svět. Měli bychom využít této příležitosti, abychom vedeni příkladem papežů prohloubili svůj vztah k Bohu a Panně Marii i odhodlání jít cestou následování,“ sdělil KT P. Pavel Dokládal, který vede Fatimský apoštolát v České republice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou